Projekt od 50 miliona KM: ArcelorMittal završio kapitalni remont visoke peći

26.06.2018. 15:05 / Izvor: Akta.ba
Projekt od 50 miliona KM: ArcelorMittal završio kapitalni remont visoke peći

Vrijednost projekta je preko 50 miliona KM, a u njegovoj realizaciji učestvovalo je više od hiljadu radnika iz 12 evropskih država.

U kompaniji ArcelorMittal Zenica svečano je obilježen završetak Kapitalnog remonta Visoke peći, do sada najvećeg investicionog projekta u ovoj kompaniji.

U remont „srca integralne proizvodnje“ ArcelorMittal investirao je više od 50 miliona KM, uz dodatnih 10 miliona KM za obimne radove u drugim pogonima. Na ovom zahtjevnom i složenom projektu, osim zaposlenika ArcelorMittala, bilo je angažirano dodatnih hiljadu radnika eksternih kompanija iz 12 zemalja.

"Moje zadovoljstvo je veliko jer se radi o kapitalnom projektu koji znači budućnost proizvodnje čelika u Zenici. Ovo je pozitivan primjer u našoj Zenici jer građanima pruža mogućnost da ostvare pravo na posao, što je prioritet u radu Gradske uprave na čijem sam čelu. ArcelorMittal Zenica čijoj upravi i radnicima čestitam još jedan poslovni uspjeh, ovim je projektom potvrdio opredijeljenost da nastavlja proizvodnju čelika u Zenici što daje sigurnost svim našim građanima. Uskoro ćemo zajedno sa ArcelorMittalom krenuti u realizaciju 100 miliona KM vrijednog projekta novih kotlovskih postrojenja koja će dogoročno i na ekološki prihvatljiv način riješiti problem grijanja u našoj Zenici", kaže Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice. 

Svečanosti je prisustvovao i premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević koji je istakao značaj ArcelorMittala za ekonomiju ZDK i BiH.

"Remont Visoke peći je je garancija da će se čelik u Zenici proizvoditi narednih najmanje 15 godina. Vrlo značajan je veliki broj kooperanata koji je učestvovao na remontu, a isto tako veliki broj kooperanata naslonjenih na proizvodnju čelika dobit će posao u budućnosti. Zeničko-dobojski kanton je lider izvoza upravo zahvaljujući ArcelorMittalu koji je kičma razvoja i jedan od najvećih izvoznika u BiH", kazao je premijer Galijašević.

Gradska uprava i gradonačelnik Zenice ovu priliku koriste da se zahvale menadžmentu ArcelorMittal Zenica na podršci nevladinom sektoru u našem gradu, kao i odluci da svečani čin puštanja u rad remontovane Visoke peći iskoristi za stipendiranje studenata i srednjoškolaca, te donacije javnim ustanovama "Dom za stara lica" i "Dom - porodica" Zenica. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije