Projekt rekonstrukcije pomoćnog stadiona u Goraždu iduće godine

06.11.2019. 13:19 / Izvor: Fena
Projekt rekonstrukcije pomoćnog stadiona u Goraždu iduće godine

Projekt rekonstrukcije pomoćnog stadiona u goraždanskom naselju Prvi maj, iako najavljen u ovoj, trebao bi biti realizovan u narednoj godini.

Projekt rekonstrukcije pomoćnog stadiona u goraždanskom naselju Prvi maj, iako najavljen u ovoj, trebao bi biti realizovan u narednoj godini – kazao je član izvršnog odbora Fudbalskog saveza (FS) BiH Muhidin Raščić.

Po njegovim riječima, time je FS BiH koji u najvećoj mjeri finansira ovaj projekt, ostavio dovoljno vremena da se u lokalnim budžetima za 2020. godinu planiraju nedostajuća sredstva.

"Na sastanku koji smo imali sa premijerkom i gradskom upravom zamolili su nas da taj projekt zaledimo do iduće godine. Mi smo to ispoštovali, tako da ćemo biti zadnji ili predzadnji kanton u kojem će se realizovati ovaj projekt iz razloga što se nije zaokružila kompletna finansijska konstrukcija. Dobili smo obećanje tada od premijerke da će sredstva biti planirana u budžetu za narednu godinu", kazao je Raščić.

Resorni kantonalni ministar Arman Bešlija potvrdio je da je u Nacrtu budžeta BPK koji je usvojila kantonalna Vlada, za ovaj projekt planirano 70.000 KM. U Fudbalskom savezu očekuju da će svoj dio obaveza ispoštovati i Grad Goražde u smislu obezbjeđenja sredstava i provedbe tenderske procedure.

"U FS BiH se čeka signal grada da se počne raditi i zamolio bih gradonačelnika odnosno sve institucije da se provede tender, pošto imaju parametri šta se treba raditi, tako da ne čekamo iduću godinu i da počnemo sa zemljanim radovima. Ako prođe ovaj projekt na najbolji način uz podršku grada i kantona, mi bi se poslije mogli obratiti FS da tržimo sredstva za neke manje reflektore, tako da bi stadion bio osposobljen za cjelodnevnu upotrebu", ističe Raščić.

Ukupna vrijednost projekta rekonstrukcije pomoćnog stadiona je oko 460.000 KM, a posredstvom UEFA-e, FS BiH za ovaj projekt obezbijedio je 260.000 KM, dok je učešće lokalne zajednice oko 200.000 KM.  

Grad Goražde je među 15 lokalnih zajednica koje su aplicirale, a potom odabrane od Fudbalskog saveza za realizaciju ovog značajnog projekta. Za razliku od Goražda, on je u nekim gradovima već okončan, dok je u drugim realizacija u toku.

Pomoćni stadion u Goraždu je trenutno u katastrofalnom stanju i potpuno je neuslovan za upotrebu, tako da će njegovom rekonstrukcijom biti omogućeni uslovi za normalne treninge i okupljanje mladih.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije