Projekta od 10,5 mil KM: Počela izgradnja obaloutvrde kod Goražda

24.04.2019. 13:40 / Izvor: Akta.ba
Projekta od 10,5 mil KM: Počela izgradnja obaloutvrde kod Goražda

Projekat je od izuzetne važnosti, jer ima za cilj sprečavanje poplava, kao i zaštitu građana, imovine i objekata od istih.

Ovih dana počeli su prvi radovi na pripremanju terena za izgradnju obaloutvrda u Goraždu. Riječ je o dugo vremena najavljivanom projektu, čija realizacija je upravo počela.

Vrijednost projekta je oko 10,5 miliona KM, a većim dijelom finansira ga Svjetska banka, dok jedan dio finansira Agencija za vodno područje Save.

Projekat je od izuzetne važnosti, jer ima za cilj sprečavanje poplava, kao i zaštitu građana, imovine i objekata od istih.

Da je riječ o izuzetno važnom projektu u izjavi za medije naglasio je i pomoćnik gradonačelnika Goražda za prostorno uređenje Enver Adžem: "Kao što znate, zadnjih 5-6 godina Gradonačelnik je često u svojim izjavama za medije, na Vijeću, davao informacije da će se raditi obaloutvrde rijeke Drine nizvodno od Mosta Žrtava genocida u Srebrenici prema entitetskoj liniji, zatim sanacija oštećenja u centru grada izazvanih posljednjim poplavama, zatim uzvodno prema Industrijskoj zoni Vitkovići izrada obaloutvrde radi zaštite od voda. Kada je u pitanju izrada projektne dokumentacije ona je trajala dugo, izrade studija, studija uticaja na okoliš i poslije svih procedura, provedena je tenderska procedura,odabran je izvođač, nadzor i evo krenulo se sa ovim velikim projektom", kazao je Adžem

Radi se o nekih 30 miliona KM komplet sa Industrijskom zonom Vitkovići. Ovaj projekat nizvodno od mosta košta 9 miliona KM od Svjetske banke, i 1,5 milona od Agencije za vode, prema tome ukupna vrijednost je negdje ok 10,5 miliona KM.

U daljem periodu po završetku ovog projekta ide se odmah sa popravkama oštećenja u centralnom dijelu Grada Goražda i ide se uzvodno prema Industrijskoj zoni Vitkovići.

"Zašto smo počeli prvo sa ovim projektom nizvodno od Mosta žrtava genocida u Srebrenici prema entitetskoj liniji ? Počelo se iz razloga što nam je to prioritet, jer kad su bile poplave 2010. svjedoci smo šta se u Goraždu desilo. Najviše su stradali građani naselja Luka, zatim stanovnici Hubjera, Kazagića. Poplavljena su polja, objekti, kuće u ovim naseljima. Na osnovu apela Gradonačelnika i određenih institucija odobren je ovaj projekat izgradnja obaloutvrde radi zaštite od poplava u Goraždu. Ranije obaloutvrde koje su rađene 70-tih godina, pokazalo se da nisu adekvatno zaštitile Grad Goražde. Grad Goražde se širi i normalno da postoji potreba za daljom zaštitom. Poručujem građanima naselja Luka, Hubjera i Kazagića da će ovo biti trajno rješenja. Projekat obuhvata dizanje obaloutvrda sa lijeve i desne strane, radi se i staza za šetanje, biće bolje urađene. Nastojaćemo da pomognemo našem Moto klubu Goražde da se i njihov problem riješi, tražit ćemo neko riješenje, nastojaćemo da zaštitimo objekte i imanja pomenutih naselja,kao i naselja Lozja i područja pored Drine tako da ćemo time riješiti problem poplava u Gradu Goraždu", kazao je Adžem.

Goražde će prema svemu sudeći ove godine biti veliko gradilište, pored ovog velikog projekta u toku su brojni projekti modernizacije cesta koje se provode od strane Autecesta F BiH ,a u planu je izgradnja novih zgrada socijalnog stanovanja, te brojni drugi projekti, a sve u cilju razvoja i modrenizacije grada i prigradskih naselja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije