Prva faza obnove zgrade Muzičke akademije biće završena u julu

20.06.2019. 12:54 / Izvor: Akta.ba
Prva faza obnove zgrade Muzičke akademije biće završena u julu

Za prvu fazu radova Općina Stari Grad izdvojila je 50.000 KM. Istim iznosom projekat finansira i Gradska uprava Grada Sarajevo, a Federalno ministarstvo kulture i sporta izdvojilo je 47.000 KM.

Prva faza restauracije zgrade Muzičke akademije trebala bi biti završena sredinom jula. Dosad su uklonjeni trošni i nestabilni dijelovi fasade i radi se navlačenje novog sloja. U prethodnom periodu općinski Odsjek za lokalni razvoj uspješno je završio pregovore sa donatorima za drugu fazu radova.

Zgrada Muzičke akademije jedan je od najznačajnijih nacionalnih spomenika u gradu, sagrađen 1882. po projektu Josipa Vancaša. S obzirom na stanje objekta pristupilo se njegovoj restauraciji, a prva faza radova podrazumijeva uklanjanje nestabilnih dijelova fasade, te izradu novih elemenata po uzoru na zatečene oštećene na objektu, kao i restauraciju oštećene i nestabilne arhitektonske dekoracije.

''Ovi radovi dijelom su bili usporeni zbog nepovoljnih vremenskih prilika i potrebe da se u objektu odvija nastava, ali se očekuje da sve bude završeno sredinom jula'', potvrdili su u Odsjeku za lokalni razvoj.

Za prvu fazu radova Općina Stari Grad izdvojila je 50.000 KM. Istim iznosom projekat finansira i Gradska uprava Grada Sarajevo, a Federalno ministarstvo kulture i sporta izdvojilo je 47.000 KM. Radove izvodi firma Bišina Mostar, licencirana za restauraciju nacionalnih spomenika.

''Ambasada Švedske finansirat će drugu fazu radova čime će ovaj objekat biti doveden u adekvatno stanje. Očekujemo da veoma brzo bude pokrenut izbor izvođača radova za drugu fazu, kako bi radovi što prije počeli'', pojasnili su u Odsjeku. U drugoj fazi radova planirana je zamjena krova, mašinskih instalacija, toplifikacija sjevernog dijela fasade i zamjena ostatka fasade, nova kotlovnica...

Izvođača radova izabrat će UNDP u BiH, a vrijednost projekta je 500.000 KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije