Raspisan konkurs za idejno arhitektonsko-urbanističko rješenje parka Velešići

30.12.2020. 12:13 / Izvor: Akta.ba
Raspisan konkurs za idejno arhitektonsko-urbanističko rješenje parka Velešići

Općina Novo Sarajevo raspisala je poziv za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja sportsko-rekreativne zone Velešići, bivše Strelište.

Općina Novo Sarajevo raspisala je konkurs za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja sportsko-rekreativne zone Velešići, bivše Strelište.

Svrha i cilj konkursa je dobijanje kvalitetnog idejnog rješenja, koje treba da u prostornom, ambijentalnom, vizuelnom i funkcionalnom smislu stori ugodan prostor za sve buduće korisnike, sa svim karakteristrikama gradskog parka.

Projektnim zadatkom potrebno je izraditi idejno urbanističko-arhitektonsko i pejzažno rješenje uređenja cijele površine parka "Velešići“. Ukupna površina cijele sportsko-rekreativne zone iznosi 4,63 ha. 

Ukupnu površinu potrebno je podijeliti na minimalno dvije cjeline koje će se rješavati fazno.

"Prva faza odnosit će se na već ograđeno područje koje je bilo u funkciji vojne kasarne do februara 2020. godine, k.č. 935. K.O. Novo Sarajevo. Površina te lokacije, koja bi bila tretirana kroz l.fazu, iznosi 34.401 m2, a područje koje bi se tretiralo u narednim fazama đefinisano je regulacionim planom. Unutar prve faze potrebno je uraditi idejno rješenje za sljedeće: redizajn fasade i prenamjenu (kroz tekstualno obrazloženje) postojećih zgrada (objekat A i objekat B), parkiralište za posjetioce, sanaciju postojećeg sportskog igrališta, smjestiti fitnes na otvorenom, formirati manja dječija igrališta, dati pejzažno rješenje, idejno rješenje rasvjete, prijedlog urbane opreme sve na takav način da ne bude u koliziji sa važećim regulacionim planom, tj. da se može uklopiti u planirano stanje kad se steknu uslovi za II fazu uređenja prostora", navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

Kroz drugu fazu potrebno je tretirati cijeli prostor - obuhvat po regulacionom planu, koji treba namijeniti šetnji i zadovoljavanju potreba građana svih uzrasta za odmorom i rekreacijom, obogatit ga raznim sadržajima, hortikultumo ga obogatiti i urediti, dati rješenje saobraćaja-pješačkog i kolskog.

Idejno rješenje uređenja parka treba sadržavati sve elemente javnog gradskog parka s pratećim sadržajima i komunalnom infrastrukturom, idejno pejzažno rješenje, idejno iješcnjc partera, idejno iješenje prikupljanja procjednih voda i automatskog zalijevanja i odvodnje parka (u skladu sa Elaboratom o inžinjersko geološkim i geotehničkim karakteristikama tla), idejno iješenje fasada postojećih objekata, idejno iješenje „objekta C“ vodeći računa o isplativosti i funkcionalnosti, idejno rješenje rasvjete, prijedlog urbane opreme, dječijih sprava te opreme za trim i fitnes, idejno iješenje sportskih igrališta/poligona te šematski prikaz pješačkih tokova i parking prostora.

Tematski, park treba planirati kao rekreativni, pejzažni park tako da se glavna tema prožima kroz sve dijelove parka, na način da se budućem prostoru da novi prepoznatljivi identitet, koji će privući sve građane Sarajeva i pružiti ugodan i kvalitetan ambijent. Cijeli park treba osmisliti sa sportsko-rekreativnim i edukativnim sadržajima gdje se mogu rekreirati i educirati osobe svih dobnih skupina (od djece, mladih, rekreativaca, starijih osoba te osoba s posebnim potrebama) i podigla svijest o očuvanju okoliša.

Potrebno je predvidjeti oaze za odmor te pejzažno oblikovati šetnice s različitim oblicima organizovanog sjedenja, slobodnim zelenim površinama te urbanom i parkovskom opremom. Predložiti i odabrati oblik i vrstu klupa, korpe za otpatke, rasvjetna tijela, česme sa pitkom vodom i po prijedlogu drugu urbanu opremu.

Podsjetimo, bivši načelnik općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo je krajem 2019. godine rekao kako je jedan od strateških općinskih projekata upravo izgradnja sportskog kompleksa Velešići, na prostoru nekadašnjeg strelišta. 

"Općina je već nekoliko godina tražila povrat imovine na tom prostoru, kojim trenutno raspolaže Ministarstvo odbrane BiH. Prva faza realizacije podrazumijeva izradu projektne dokumentacije će početi po preuzimanju navedenog prostora. Napravit ćemo je respektabilan sportsko rekreativni centar gdje će se moći i planirati zelena učionica, odnosno osim sportsko rekreativni i edukativni sadržaji", rekao je Koldžo prošlog decembra.

Rok za predaju konkursnog rada je do 26. februara 2021. godine, objavljivanje autora 15. marta 2021. godine.

Ukupni fond nagrada iznosi 32.000 KM.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije