U toku realizacija projekata značajnih za razvoj turizma na području romanijske regije

10.03.2021. 08:19 / Izvor: Akta.ba
U toku realizacija projekata značajnih za razvoj turizma na području romanijske regije

Predstavnici Gradske razvojne agencije Istočno Sarajevo učestvuju i u realizaciji projekta.

Gradska razvojna agencija Istočnog Sarajeva, u saradnji sa Turističkom organizacijom "Jahorina - grad Istočno Sarajevo" i partnerima, realizuje niz aktivnosti na poboljšanju uslova za razvoj turizma na području grada, a sredstva su obezbijeđena u okviru projekta "Uživajte u regiji Sarajevo Romanija" koji finansiraju Njemačka i EU.

Direktorica Gradske razvojne agencije Istočnog Sarajeva Mladenka Pandurević rekla je da su, nakon instaliranja ferate Sokolov put na Romaniji, obezbijeđeni dodatni adrenalinski sadržaji na Trebeviću, te da su izgrađeni igraonica, teretana na otvorenom i vještačka stijena, a uskoro će, kao posebna turistička atrakcija, u funkciju biti stavljen i balon na topli vazduh.

Pandurevićeva dodaje da su u toku pripreme za obuku i licenciranje turističkih vodiča i instruktora koji bi trebalo da, u saradnji sa turističkim agencijama iz okruženja, budu na raspolaganju turistima prilikom korištenja novih adrenalinskih sadržaja.

Prema njenim riječima, predviđena je izrada android aplikacije putem koje će korisnici usluga moći da dobiju informacije o turističkim sadržajima, kao i kompletnoj ponudi usluga koju pružaju privredni subjekti sa određenog područja.

Pandurevićeva ističe da bi uskoro trebalo da bude završena analiza uticaja ovog projekta na subjekte koji se bave turizmom.

"Predstavnici Gradske razvojne agencije Istočno Sarajevo učestvuju i u realizaciji projekta `Zajedno sačuvajmo energiju` vrijednog 46.620 KM. Ovaj projekat, koji se sprovodi u saradnji sa Ambasadom Češke u BiH, podrazumijeva izgradnju solarnih elektrana za zagrijavanje vode u četiri srednjoškolska centra u Istočnom Sarajevu", navela je Pandurevićeva.

Ona je dodala da je predviđen i nastavak realizacije projekta "Prilika plus" koji se odnosi na obezbjeđivanje uslova za izvođenje praktične nastave u srednjim stručnim školama, kako bi učenici stekli sva potrebna znanja i vještine za zanimanja za koja se školuju, objavljeno je na zvaničnoj stranici grada Istočno Sarajevo.

Pandurevićeva je istakla da je u saradnji sa opštinom Pljevlja, Teritorijalnom vatrogasno-spasilačkom jedinicom Istočnog Sarajeva i Teritorijalnom vatrogasnom jedinicom iz Foče, krajem decembra prošle godine počela priprema projekta "Prevencija požara u prekograničnom području", čija je vrijednost 934.000 KM.

"Svrha projekta, koji bi trebalo da bude realizovan u okviru IPA dva Programa prekogranične saradnje BiH i Crne Gore, jeste da se unaprijedi funkcionisanje vatrogasnih službi u Istočnom Sarajevu, Foči i Pljevljima usvajanjem novih pristupa prevenciji, umrežavanju na regionalnom i lokalnom nivou, nabavom potrebne opreme i podizanjem svijesti o šumskim požarima, mjerama prevencije i zaštite", pojasnila je Pandurevićeva.

Ona je dodala da je u toku i realizacija programa "Izazov za promjenu" u kojem učestvuju mala i srednja preduzeća iz cijele BiH.

"Riječ je o direktnim sredstvima namijenjenim za realizaciju inovativnih ideja u malim i srednjim preduzećima. Privrednim subjektima kroz ovaj projekat može da bude obezbijeđeno i do 30.000 eura", istakla je Pandurevićeva.

Ona je navela da je Agencija bila na usluzi svim zainteresovanim privrednim subjektima, a pružajući tehničku podršku prilikom izrade projektnih prijedloga obezbijedili su apliciranje za šest preduzeća sa područja grada.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije