Raspisan novi tender za dionicu autoputa od Vukosavlja do Brčkog, u planu i novi most preko Bosne

24.05.2021. 12:41 / Izvor: Akta.ba
Raspisan novi tender za dionicu autoputa od Vukosavlja do Brčkog, u planu i novi most preko Bosne

Autoputevi Republike Srpske raspisali su javni poziv za pretkvalifikacije u postupku takmičarskog dijaloga za finansiranje, projektovanje i izgradnju dionice autoputa Vukosavlje-Brčko.

Autoputevi Republike Srpske raspisali su javni poziv za pretkvalifikacije u postupku takmičarskog dijaloga za finansiranje, projektovanje i izgradnju dionice autoputa Vukosavlje-Brčko.

U novom tenderu pozivaju se sve projektantske i građevinske kompanije i finansijske institucije (banke, međunarodne finansijske institucije, investicione fondove i sl.) koje mogu da obezbijede sredstva za finansiranje projekta i ispunjavaju uslove poziva da podnesu prijave za učešće u takmičarskom dijalogu.

Procijenjena vrijednost poziva je 600.000.000 KM, a u izboru kandidata koristit će se preferencijalni tretman domaćih ponuđača.

Kako se navodi u tenderskoj dokumentaciju, po završetku ovog postupka pretkvalifikacije bit će izabrana četiri kandidata ili grupe kandidata na učešće u takmičarskom dijalogu i za dostavljanje zahtjeva. 

Podsjetimo, ovaj projekat je dio planiranog autoputa koji će povezati Banjaluku sa Beogradom, a prostor koji je zahvaćen njime je uglavnom nenaseljeno područje u okviru lokalnih opština, u kojima je dominatna poljoprivredna proizvodnja.

Početak projekta je u zoni Modriče (opština Vukosavlje) odnosno predstavlja planiranu obilaznicu oko Vukosavlja kao sastavni dio Koridora 5C, dok je završetak na administrativnoj granici sa Brčko distriktom BiH.

Projektni elementi dionice su dvije kolovozne trake sa razdijelnim pojasom od kojih svaka ima po dvije vozne trake širine 3,75 m i jednu zaustavnu traku 2,5m, dok je računska brzina 130 km/h.

Ukupna dužina dionice je 33 km, a elementi dionice indikativno uključuju, ali nisu ograničeni na slijedeće: veza sa Koridorom 5c preko petlje tipa trougao; petlja Modriča, Kornica, Lončari sa naplatnom stanicom; čeona naplatna stanica na kraju dionice; mostovi, vijadukti, podvožnjaci, nadvožnjaci u skladu sa planom parcelacije; saobraćajni znaci, oznake i sigurnosni uređaji; baza za održavanje u Vukosavlju; jednostrano odmorište; novi most preko rijeke Bosne; prelazi na putevima M-17, M-14.1, P-462, P-463.

Rok za dostavljanje zahtjeva za učešće je 30. juni.

Inače, Autoputevi RS poništili su prošle sedmice tender za gradnju tri dionice autoputa Vukosavlje – Rača, tačnije, preko Brčkog i Bijeljine, do Rače i granice sa Srbijom, ukupne vrijednosti 1,3 milijardi KM bez PDV-a. Kao razlog za poništenje tendera navedeno je da "nema nijednog sposobnog kandidata" za taj posao.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije