Mapirana 44 kilometra staza na Trebeviću, posjetiocima dostupna i mobilna aplikacija

25.06.2021. 08:03 / Izvor: BHRT
Mapirana 44 kilometra staza na Trebeviću, posjetiocima dostupna i mobilna aplikacija

Na Trebeviću je obilježen završetak projekta označavanja i digitalnog mapiranja pješačkih i planinarskih staza.

Na Trebeviću je obilježen završetak projekta označavanja i digitalnog mapiranja pješačkih i planinarskih staza. Ovaj vrijedan projekat značajno će olakšati kretanje tom olimpijskom planinom. Projekt su realizirali Uprava za zaštićena prirodna područja kao stručni mentor, XTime Agency kao idejni kreator projekta i aplikacijskog rješenja, te Gorska služba Trebević, Planinarsko društvo Istočno Sarajevo i Planinarsko-skijaško društvo Trebević Sarajevo.

Kroz projekat su označena 44 kilometra staza na Trebeviću, pet planinarskih i šest šetačkih staza sa adekvatnim oznakama, info-totemima i panoima, te dodatnim odmaralištima. Osim toga, mape su dostupne u digitalnoj formi kroz mobilnu aplikaciju Trebević Outdoor Routs, besplatno dostupnu za mobilne uređaje. Projekat su podržale gradske turističke organizacije i kantonalna Uprava za zaštićena prirodna područja, kao i uprave Grada Sarajeva i Istočnog Sarajeva.

"Više nam neće biti potrebni orijentiri, neki stabilni orijentiri, sada ćemo imati besplatnu mobilnu aplikaciju na našim mobilnih aparatima, ne samo koja će koristiti nama u zaštićenim područjima, nego hiljade posjetilaca posjećuju ovaj prostor", kazao je Osman Delić, direktor KJU za zaštićena prirodna područja.

"Grad Istočno Sarajevo i Grad Sarajevo nikako nisu konkurencija jedan drugom zato što turizam nema konkurenciju. Mi svi zajedno pokazali smo da možemo ovdje da radimo na razvoju avanturističkog turizma i drugih ideja", istakao je Slavko Sladoje, Turistička organizacija Jahorina – Grad Istočno Sarajevo.

Fizičke oznake staza i aplikacija će izletnicima i planinarima od sada omogućavati ugodnije i sigurnije kretanje na planini. U aplikaciji se mogu pronaći i informacije o zanimljivim lokacijama poput planinarskih domova, restorana, smještaja, kao i kontakata Gorske službe spašavanja u slučaju nepredviđenih situacija.

Pandemija koronavirusa uticala je i na to da se većina nas okrenula uživanju u ljepotama Bosne i Hercegovine. Trebević zasigurno ima mnoštvo sadržaja za ponuditi. Osim panoramskog razgledanja grada žičarom i mapiranih staza, u ponudi je i nova ferata na Bijelim stijenama. Podsjetićemo i da je prije nekoliko dana promovisana i jedinstvena atrakcija – turistički balon.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije