Do kraja augusta bit će raspisan javni poziv mladima za kupovinu stana

07.08.2021. 08:14 / Izvor: Akta.ba
Do kraja augusta bit će raspisan javni poziv mladima za kupovinu stana

Na javni poziv moći će aplicirati osobe sa prebivalištem u Kantonu Sarajevo, starosti od 18 do 38 godina, koje nemaju riješeno stambeno pitanje.

Do kraja augusta na zvaničnoj web stranici Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo bit će raspisan javni poziv mladima za kupovinu stana po cijeni nižoj od tržišne.

To je omogućeno modelom predinvestiranja u poticajnu stanogradnju koji od ove godine implementira Vlada Kantona Sarajevo s ciljem pomoći mladima u rješavanju njihovog stambenog pitanja.

Na javni poziv moći će aplicirati osobe sa prebivalištem u Kantonu Sarajevo, starosti od 18 do 38 godina, koje nemaju riješeno stambeno pitanje.

Uslovi za apliciranje i kriteriji za određivanje broja bodova i utvrđivanja liste reda prvenstva kandidata su propisani Odlukom koju je jučer donijela Vlada KS, a bit će objavljena u Službenim novinama KS.

Kriteriji koji će se bodovati su: stepen stručne spreme, broj članova porodičnog domaćinstva, priznati naučni rad, kulturni nastup i izložba, sportski i profesionalni uspjeh, svjetsko, evropsko i drugo javno priznanje za rezultat u radu, član porodice šehida, poginulog ili nestalog borca, član porodice ratnog vojnog invalida, član porodice nosioca ratnog priznanja i član porodice demobilisanog borca, stepen invaliditeta i zajedničko apliciranje bračnih ili vanbračnih partnera.  

Kako je naveo resorni ministar Enver Hadžiahmetović, mladi ljudi koji prvi put rješavaju stambeno pitanje moći će otkupiti stambene jedinice po cijeni umanjenoj za iznos koji je uložila Vlada KS, odnosno resorno ministarstvo.

"Za 15 dana ističe javni poziv zainteresovanim investitorima koji na području svih lokalnih zajednica u Kantonu imaju useljive stanove ili koji će biti useljivi do 30. juna 2022. godine da ih ponude, uz ispunjavanje predviđenih uslova. Investitori koji ispune uslove potpisat će sporazume s Ministarstvom, a Kanton će ponuđene stanove sufinansirati iznosom koji će zavisiti od njihovog broja, a maksimalno do 25.000 KM po stambenoj jedinici. Te stanove ponudit ćemo mladima koji rješavaju stambeno pitanje, a oni će sami birati gdje žele stan i u kojoj veličini, po cijeni umanjenoj za iznos koji smo mi uložili", pojasnio je Hadžiahmetović.

Za realizaciju ovog programa podrške mladima u Budžetu Kantona Sarajevo za ovu godinu planirana su sredstva u iznosu od 3.000.000 KM., saopćeno je iz Kantona Sarajevo. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije