Raspisan konkurs za idejno rješenje uređenja Ramskog trga i zgrade Kulturno umjetničkog centra

04.09.2021. 11:12 / Izvor: Akta.ba
Raspisan konkurs za idejno rješenje uređenja Ramskog trga i zgrade Kulturno umjetničkog centra

Ideja o izgradnji trga u gradu Prozoru nastala je postepenim uređivanjem grada.

Općina Prozor-Rama raspisala je natječaj za izradu idejnog rješenja za uređenje Ramskog trga u Prozoru i zgrade Kulturno umjetničkog centra.

Ideja o izgradnji trga u gradu Prozoru nastala je postepenim uređivanjem grada – obnovom ulica, izgradnjom novih objekata te postavljanjem umjetničkih djela, ali i zbog činjenice da u gradu ne postoji službeno centralno mjesto. 

Osnovni cilj natječaja je iznalaženje kvalitetnog, oblikovnog, funkcionalnog i ekonomičnog rješenja uređenja Ramskog trga zajedno sa pratećim sadržajima koji će zadovoljiti traženi standard i kvalitetno se uklopiti u prostor, navodi se u projektnom zadatku.

"Riječ je o prostoru koji nije prevelik i površine je 1.030 m2, a koji se nalazi ispred zgrade Općine, sa sjevera gledajući, na račvanju dviju ulica – Glavne gradske i Mahalske ulice, okruženom pojedinačnim stambenim kućama s trgovinama, kafićima ili drugima radnjama u prizemlju", navodi se.

Radi se o prostoru uz novu zgradu Općine, sa čije će se strane odmah do trga izgraditi i jedan popratni objekt, koji bi bio u stilu stare "gradske kavane". Ispred tog objekta bila bi izgrađena terasa, a s terase bi se spuštalo blagim stepeništem (dvije ili tri stepenice) prema trgu i s nje bi se pogled pružao "niz grad".

Taj objekt bi sadržavao i gornji kat koji je predviđen za galeriju – izložbeni prostor za umjetnine i manje izložbene manifestacije.

Dalje se navodi da ovaj trg ne bi trebao biti „popunjen“ megalomanskim ali ni beznačajnim sadržajem, ne bi trebao stvarati strah i odbojnost, nego želju za susretom, ne bi trebao evocirati „neotkupljene“ uspomene, nego one na koje je svaki Ramljak ponosan. U razmišljanjima u skladu s ovim uvjetima rodilo se nekoliko ideja mogućih sadržaja za novi Ramski trg. 

Rok za preuzimanje tenderske dokumentacije je 29. oktobar, a za isti dan u 12:00 sati zakazano je i otvaranje ponuda.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije