Goražde: Za sanaciju puta Pijesak – Ilovača 310.000 KM

01.10.2021. 09:25 / Izvor: Fena
Goražde: Za sanaciju puta Pijesak – Ilovača 310.000 KM

U mjesnoj zajednici Ilovača - Grad Goražde počela je sanacija putne komunikacije koja je dio Regionalnog puta R448-a, a u nadležnosti je Bosanskopodrijskog kantona.

U mjesnoj zajednici Ilovača - Grad Goražde počela je sanacija putne komunikacije koja je dio Regionalnog puta R448-a, a u nadležnosti je Bosanskopodrijskog kantona.

Za asfaltiranje dionice Pijesak - Ilovača u dužini od oko kilometra iz budžeta Direkcije za ceste ministarstva za privredu BPK-a bit će izdvojeno 310.450 KM.

Predsjednik Savjeta MZ Ilovača Bahto Ličina naglasio je da je riječ o značajnom projektu na koji mještani čekaju godinama, a čija realizacija će doprinijeti opstanku ljudi na ovim prostorima.

"Stanovnici MZ Ilovača su imali dugogodišnji problem loše putne komunikacije i Direkcija za ceste i Ministartsvo privrede utvrdili su da je to gorući problem ove MZ. Izdvojili smo više od 310.000 KM za afaltiranje putnog pravca u dužini od oko jednog kilometra i nadam se da će stanovnici ovog dijela grada imati kvalitetniju putnu komunikaciju", kazala je prmijerka BPK Goražde Aida Obuća.

Napomenula je da je rok za izvođenje radova 90 dana, te da, ukoliko vremenski uslovi dozvole, očekuje da oni budu okončani i prije.

Ministar za privredu BPK Mensad Arnaut podsjetio je da je ta putna komunikacija ranije bila u u nadležnosti Grada Goražda, te da je krajem 2019. Vlada FBiH taj dio proglasila regionalnim putem a riječ je o dionici Osanica - Orahovice - Prača u dužini od 32 kilometra.

"Tada smo namjenska sredstva iz Direkcije za ceste u Ministarstvu privrede počeli koristiti za uređenje ovih putnih pravaca. S obzirom na to da je dio puta od Osanice do Ilovače saniran kreditom Saudijskog fonda posredstvom Grada Goražde, projekat nije bio završen do kraja i ostalo je oko 900 metara na dionici Pijesak – Ilovača. Mi smo putem javnog poziva odabrali izvođača i radovi su počeli kako bi i taj dio okončali", istaknuo je Arnaut.

Dodao je da će pored sanacije putnih pravaca na regionalnom putu R448, Direkcija za ceste i ministarstvo privrede putem projekata nižih nivoa vlasti podržati i sanaciju nekategorisanih putnih pravaca.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije