Karić, Forto i Barlov potpisali Sporazum izgradnji Muzeja savremene umjetnosti "Ars Aevi"

06.11.2021. 08:13 / Izvor: Akta.ba
Ars Aevi ugovor

Kolekcija Ars Aevi, jedna od najvrednijih zbirki u Jugoistočnoj Evropi, trenutno je smještena u Vijećnici.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i direktorica Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Belma Barlov jučer su u Vijećnici potpisali Sporazum o implementaciji Projekta izgradnje Muzeja savremene umjetnosti "Ars Aevi" na lokaciji Kvadrant C Marijin Dvor.

"Potpisima na ovaj dokument učinili smo konkretan korak ka izgradnji muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi, čime će Sarajevo napokon imati sadržaj koji, između ostalog, grad čini glavnim. Zato je ovo poseban dan za Grad i Kanton Sarajevo", istakla je gradonačelnica Karić te kazala da izgradnjom ovog muzeja svakako ćemo znatno obogatiti kulturnu scenu grada, ali i njegovu turističku ponudu.

Kolekcija Ars Aevi, jedna od najvrednijih zbirki u Jugoistočnoj Evropi, trenutno je smještena u Vijećnici. "Želim da vjerujem da ćemo ostati istrajni kako bi se konačno izgradio muzej u kojem će ova prebogata zbirka od 150 umjetničkih djela, danas najpoznatijih umjetnika savremene umjetnosti, stalno biti postavljena", kazala je Karić.

Kantonalni premijer Forto podsjetio je da se radi o projektu kulturne infrastrukture, budućem muzeju savremene umjetnosti, kojeg prate višegodišnji pokušaji da se napokon pokrene.
"Mislim da ćemo sada ovaj projekat oživjeti tako da ga više niko neće moći zaustaviti. Radujemo se projektu muzeja moderne umjetnosti, gdje ćemo smjestiti kolekciju Ars Aevi", istakao je premijer Forto.

Sljedeći korak je izdavanje urbanističke saglasnosti od strane Općine Novo Sarajevo, te raspisivanje tendera za izradu glavnog projekta koji će finansijski podržati Italijanska razvojna agencija i Ambasada Republike Italije.

Današnjoj ceremoniji potpisivanja Sporazuma prisustvovali su zamjenica gradonačelnice Anja Margetić, ambasador Republike Italije u BiH, Nj.E. Marco di Ruzza, načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović i direktorica JU "Gradski muzeji" Sarajevo Senka Ibrišimbegović.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije