Potpisan Ugovor za zadnju fazu izgradnje sekundarne mreže toplifikacije Grada Živinice

20.12.2021. 14:33 / Izvor: Akta.ba
Živinice

Gradonačelnik Grada Živinice Samir Kamenjaković potpisao je Ugovor za izgradnju završne faze sekundarne mreže toplifikacije Grada Živinice.

Gradonačelnik Grada Živinice Samir Kamenjaković potpisao je Ugovor za izgradnju završne faze sekundarne mreže toplifikacije Grada Živinice.

Ukupna vrijednost radova za izgradnju završne faze, čime će se završiti planirana izgradnja sekundarne mreže toplifikacije Grada Živinice, je 449.412,15 KM, a izvođač radova je živinička firma "Termovent".

Prema riječima gradonačelnika Grada Živinice Samira Kamenjakovića nakon realizacije navedenog Ugovora završit će se zadnja faza sekundarne mreže, te do kraja 2022. godine ostaje realizacija primarne mreže. 

"Već četiri godine želimo završiti sekundarnu mrežu toplifikacije i evo ovo je zadnji ugovor od 450 hiljada maraka koji smo potpisali, a čime ćemo završti izgradnju sekundarne mreže. Proširili smo projekat i za novi urbanistički projekat Konjuha kako ne bi morali naknadno raditi taj dio. Dakle, obuhvatili smo cijelu Gradsku zonu kada je u pitanju sekundarna mreža i u potpunosti je završavamo. Ono što nam slijedi jeste primarna mreža od Termoelektrane do Živinica. Kada radimo ovako jedan veliki projekat najveći problem su imovinsko pravni odnosi i eksproprijacija. Iz tog razloga smo željeli izbjeći u primarnom dijelu mreže vrelovod koji ide iz Tuzle prema Gradu Živinice. Eksproprijacija u Gradu Živinice nije problem, naše službe će raditi maksimalno brzo ali ne znamo kakvo će interesovanje biti u Gradu Tuzla, s obzirom da je to interes Grada Živinice. Iz tog razloga smo razgovarali sa Federalnom direkcijom cesta da u okviru projekta zaobilaznice kojeg rade u Gradu Živinice omoguće trasu koja će riješiti ove probleme eksproprijacije, da to bude tom trasom zaobilaznice. Veliko mi je zadovoljstvo da smo konačno završili sekundarnu mrežu. Mi sad izvore toplote možemo kombinovati od Termoelektrane do izgradnje toplana koje možemo uraditi u Gradskoj zoni. Sekundarna mreža nam daje preduslov da u pregovorima sa Elektroprivredom oni finansiraju vrelovod od TE Tuzla do Grada Živinice, jer smo mi već uložili u sekundarnu mrežu. Ako budemo mi finansirali onda bi imali cijenu grijanja oko 3 KM po kvadratu a ukoliko EP finansira izgradnju vrelovoda cijena grijanja bi bila negdje oko 1,7 KM. Naš cilj je da građani plate grijanje ravnopravno sa građanima Tuzle i Lukavca", rekao je gradonačelnik Samir Kamenajković.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije