Do kraja naredne godine očekuje se završetak izgradnje nogometnog stadiona u Ilijašu

20.12.2021. 14:51 / Izvor: Akta.ba
stadion Ilijaš

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić potpisao je danas Sporazum o sufinansiranju nastavka gradnje Sportskog centra Ilijaš - Gradski stadion, za što je iz Budžeta KS izvojeno dodatnih 70.000 KM.

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić potpisao je danas Sporazum o sufinansiranju nastavka gradnje Sportskog centra Ilijaš - Gradski stadion, za što je iz Budžeta KS izvojeno dodatnih 70.000 KM.

Riječ je o višemilionskom projektu čiji je dugoročni cilj stvaranje adekvatnih uslova za odigravanje utakmica lokalnih klubova kao i bavljenje sportom djece kroz škole nogometa. Namjera je i stvoriti preduslove za saradnju sa Nogometnim savezom BiH s ciljem organizovanja reprezentativnih utakmica. Za realizaciju ovog projekta resorno ministarstvo je do sada izdvojilo 1.320.000 KM.


"Vjerujem da će naredne godine kompletan objekt biti osposobljen za korištenje. Veoma je važno za Općinu Ilijaš da ima ovako vrijedan infrastrukturni objekt zbog velikog broja korisnika, pri čemu će i druge ekipe, odnosno sportski kolektivi, biti u mogućnosti da ga koriste. Siguran sam da će se na budućem stadionu održavati međunarodne utakmice, turniri ali i još mnogo drugih manifestacija od javnog interesa", naveo je ministar Avdić, ovom prilikom, ističući da je riječ o jednom od kapitalnih projekata koji Kanton najvećim dijelom sufinansira iz kreditnog zaduženja.

Po riječima načelnika Ilijaša Akifa Fazlića, sa ovim sredstvima je zaokružena finansijska konstrukcija druge faze radova koji se privode kraju. Općina je okončala tendersku proceduru, te bi uskoro trebala početi i treća, posljednja, faza realizacije ovog projekta.

"Trenutni građevinski radovi podrazumijevaju potpuno zatvaranje objekta i njegovo uređenje, osim radova na unutrašnjim instalacijama. Narednom fazom planirano je potpuno opremanje svih objekata i prostora, od svlačionica pa do drugih vezanih objekata, postavljanje stolica na tribinama, te priprema glavnog terena koji će biti zaista reprezentativan", naveo je načelnik Fazlić.

Po njegovim riječima, do sada je u ovaj projekt uloženo oko 2.800.000 KM, dok je za posljednju fazu radova potrebno osigurati 1.150.000 KM.

"Nadam se da ćemo uz ovakvu dinamiku i uz finansijsku podršku koju smo imali, prije svega, od Vlade KS, te dijelom Vlade FBiH, kroz Budžet Općine Ilijaš imati zatvorenu finansijsku konstrukciju i za treću fazu, te privesti kraju ovaj projekt do kraja naredne godine", najavio je načelnik Fazlić.

Direktorica Zavoda za izgradnju KS Belma Barlov kazala je da se radovi odvijaju planiranom dinamikom, te da se nada će biti okončani u predviđenom roku.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije