Počinju radovi na adaptaciji prostora za uspostavu ambulante u C fazi Alipašinog Polja

09.02.2022. 15:30 / Izvor: Akta.ba

Radovi na rekonstrukciji prostora u vlasništvu Općine Novi Grad Sarajevo, u ulici Trg Nezavisnosti broj 12, u C fazi naselja Alipašino Polje, u kojem će se nalaziti ambulanta porodične medicine, trebali bi početi tokom ove sedmice.

Radovi na rekonstrukciji prostora u vlasništvu Općine Novi Grad Sarajevo, u ulici Trg Nezavisnosti broj 12, u C fazi naselja Alipašino Polje, u kojem će se nalaziti ambulanta porodične medicine, trebali bi početi tokom ove sedmice. Prostor površine od oko 100 metara kvadratnih Općina će adaptirati i ustupiti na korištenje JU "Dom zdravlja" KS.

Neophodno je izvršiti kompletnu rekonstrukciju prostora, što podrazumijeva sve građevinsko zanatske radove, elektroradove, radove na rekonstrukciji vodovodnih i kanalizacionih instalacija i sl., kako bi se taj prostor prilagodio za rad ambulante, odnosno formirao prostor ordinacije, intervencije, čekaonice, kartoteke, te pomoćnih prostorija.

Stavljanjem u funkciju ove zdravstvene ustanove oko 6.500 stanovnika mjesnih zajednica C-1 i C-2, imat će mogućnost da u blizini svojih domova dobiju uslugu primarne zdravstvene zaštiite.

Obzirom da u ovom dijelu Alipašinog Polja nije bilo ambulante porodične medicine, Općina je prošle godine pokrenula aktivnosti za njeno formiranje. U općinskom budžetu osigurana su sredstva, a vrijednost ugovorenih radova je 81.646 KM.

Ambulanta će se nalaziti na vrlo pristupačnoj lokaciji, a uz samu ambulantu dostupna je i apoteka.

Direktorica DZ "Novi Grad" Merima Pašić, ističe da će se otvaranjem ambulante porodične medicine u naselju Alipašino Polje - C faza, poboljšati nivo zdravstvene zaštite u ovom dijelu općine.

"Veliki broj starih i bolesnih osoba koristit će usluge ove ambulante i neće morati odlaziti u DZ Saraj - Polje, gdje se sada liječe. Unutrašnjom preraspodjelom uposlenika će se obezbijediti zdravstveni kadar. Na ovom lokalitetu radit će jedan tim porodične medicine, doktor i dvije medicinske sestre, i to sedmično tri dana u prvoj i dva dana u drugoj smjeni. Zahvaljujemo se načelniku Semiru Efendiću i Općinskom vijeću, na dosadašnjoj podršci na unapređenju zdravstvenog sistema i što prepoznaju značaj primarne zdravstvene zaštite u ovom dijelu naše  općine", naglasila je dr. Pašić.

Otvaranjem ambulante u ovom dijelu Alipašinog Polja rasteretit će se ambulanta Saraj - Polje, koju koristi najveći broj stanovnika ovog naselja. Pacijentima će biti puno bliže da dolaze u ambulantu u svom naselju, nego da idu u okolne ambulante, samim tim če dobiti kvalitetniju i bržu zdravstvenu uslugu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije