Kinezi će raditi studiju izvodljivosti tunelskog povezivanja Istočnog Sarajeva i Pala

21.02.2022. 12:42 / Izvor: Akta.ba
kinezi

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić i predstavnici kineske kompanije "Synohydro" potpisali su memorandum o saradnji na realizaciji budućeg tunelskog povezivanja opština.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić i predstavnici kineske kompanije "Sinohydro" potpisali su danas memorandum o saradnji na realizaciji budućeg tunelskog povezivanja opština u sastavu grada Istočno Sarajevo.  

Riječ je o memorandumu koji podrazumijeva nastavak saradnje na realizaciji projekta tunelskog povezivanja Istočnog Novog Sarajeva i Istočne Ilidže sa Palama, što bi u potpunosti saobraćajno uvezalo grad Istočno Sarajevo, navode iz opštine.

kinezi memorandum

"Memorandum nas obavezuje da kao Gradska uprava finansiramo izradu predstudije izvodljivosti za ovaj projekat, za šta smo već našli partnere u okviru Građevinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i Instituta za saobraćaj", rekao je Ćosić, te dodao da će sve procedure u vezi sa obavljanjem ovog posla biti završene u narednim danima.

Ćosić je naglasio da su se kineski partneri obavezali da će izraditi studiju izvodljivosti za ovaj projekat, nakon izrade predstudije koja bi trebalo da bude završena u periodu od dva mjeseca.

"Ukoliko se predstudijom i studijom pokažu finansijska, odnosno, investiciona opravdanost, sigurni smo da ćemo naći model za realizaciju ovog izuzetno značajnog projekta", rekao je gradonačelnik Ćosić, te naglasio da je riječ o istorijskom projektu za Istočno Sarajevo.

Podsjetimo, kako je najavljeno krajem prošle godine, tunel od Pala do Istočnog Novog Sarajeva bi pratio dio stare pruge i išao bi kroz Trebević koji bi približio dvije opštine sa sadašnjih 40 minuta, na svega deset minuta vožnje.

Grad Istočno Sarajevo je ovaj projekat najavio kao najveću putnu investiciju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije