Put ka obnovljivim izvorima energije, EPBiH traži parcele za izgradnju fotonaponskih elektrana

12.04.2022. 12:09 / Izvor: Akta.ba
fotonaponske elektrane

Objavljen javni poziv zainteresovanim stranama za iskazivanje interesa za prodaju/zakup ili drugi odgovarajući način korištenja nekretnina - zemljišta za izgradnju fotonaponskih elektrana.

Elektroprivreda BiH u svom opredjeljenju da značajno poveća udio proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora na teritoriji Bosne i Hercegovine objavila je javni poziv zainteresovanim stranama za iskazivanje interesa za prodaju/zakup ili drugi odgovarajući način korištenja nekretnina - zemljišta za izgradnju fotonaponskih elektrana.

Poziv se upućuje jedinicama lokalne samouprave i pravnim ili fizičkim licima.

"Minimalni uslovi koje trebaju ispunjavati ponuđeno zemljište su da je u vlasništvu zainteresovane strane, da je iskoristiva površina 50.000 m2 i veća, kao i da ima nesmetan pristup lokaciji", navedeno je u pozivu. 

Poziv je otvoren do 31.12.2022. godine, a na osnovu dobivenih podataka i informacija EP BiH će izvršiti inicijalnu ocjenu, o čemu će podnosioci biti obaviješteni.

Ranije je portal Akta.ba pisao o energetskoj tranziciji bh. elektroprivreda, gdje je Anes Kazagić ispred EP BiH kazao da se elektroprivreda nalazi u jeku tranzicije i da ona traje već izvjesno vrijeme. 

On je rekao da se pored energetske efikasnosti nastoji povećati udio iz obnovljenih izvora energije.

"Ono što smo uspjeli u zadnje vrijeme je puštanje našeg vjetroparka u pogon, dakle radi se o čistoj energiji koja nekako potiskuje ovu termo proizvodnju. Značajno je ali nije ni približno dovoljno", istakao je, dodajući da u pripremama i planovima imaju oko 500 megavata novih instaliranih kapaciteta u obnovljivim izvorima energije.

 

Kazagić je naglasio važnost pravedne tranzicije kazavši da su planirali pripremu fotonaponskih termoelektrana.

"Naše termoelektrane su vezane za ugljene regione i naša je obaveza da radimo na pravednoj tranziciji ugljenih regiona i mi smo planirali pripremu fotonaponskih termoelektrana. Elektroprivreda ne može ostati usamljena u pravednoj tranciziji ugljenih regiona, to mora biti jedan cjelovit program zajedno sa vladama", poručio je. 


E.S.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije