Počinje izgradnja najvećeg fotonaponskog objekta: Eco-Wat dobio odobrenje za solarne elektrane

27.05.2022. 08:24 / Izvor: Akta.ba
solarne elektrane

Vlada FBiH je, na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, usvojila četiri informacije o aktivnostima u postupku izdavanja energetskih dozvola za izgradnju četiri solarne elektrane.

Vlada FBiH je, na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, usvojila četiri informacije o aktivnostima u postupku izdavanja energetskih dozvola za izgradnju četiri solarne elektrane firme Eco-Wat iz Kiseljaka.

Ovom ministarstvu Vlada je dala prethodne saglasnosti u postupku izdavanja energetske dozvola za izgradnju fotonaponskih stanica C2, C3, C4 i C5, čija je izgradnja planirana na lokalitetu opštine Stolac, u Poslovnoj zoni Hodovo.

Svaka od njih biće instalirane snage od 4,999 MW i godišnje bi, kako je planirano, trebala proizvodite 77.085,83 (C4 i C5), zatim 7.149,81 (C2), do 7.150,03 (C3) MWh električne energije.

Vlada je zadužila Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industije da pristupi aktivnostima u skladu sa Uredbom o postupku, kriterijima, formi i sadržaju zahtjeva za izdavanja energetske dozvole za izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih proizvodnih postrojenja.

Podsjećamo, firma Eco-Wat namjerava postaviti solarni park od 150 MW u blizini Stoca u hercegovačkoj regiji. Riječ je o najvećem fotonaponskom objektu u izradi u službenoj proceduri u Bosni i Hercegovini. 

Prema dokumentu koji su prošlegodine dostavili Ministarstvu, u prvoj fazi bile bi izgrađene samo dvije trafostanice. 

U zahtjevu federalnom ministarstvu tražena je procjena za utjecaja na okoliš za projekte transformatora Hodovo 220/20 kV s tri trafostanice do 60 MVA svaka i 220 kV nadzemnog dalekovoda od 3,2 kilometra do postojeće veze Trebinje-Mostar.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije