Korak naprijed: Objavljen tender za izgradu projektne dokumentacije za školu na Stupu

08.07.2022. 14:13 / Izvor: Akta.ba
škola stup

UNDP u BiH objavio je tender za nabavku usluga izrade projektno-tehničko za izgradnju osnovne škole na lokalitetu Stup II.

Stanovnici mjesne zajednice Stup II godinama čekaju da počne gradnja osnovno škole. Čini se da je dugodišnjem čekanju došao kraj, te da bi gradnja mogla početi ove godine.

UNDP u BiH objavio je tender za nabavku usluga izrade projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju osnovne škole na lokalitetu Stup II, u ulici Dobrinjska.

Predmet projektnog zadatka su projektantske usluge, odnosno izrada projekta izmještanja instalacija vik-a, izrada projekta rušenja postojećeg objekta na terenu, izrada glavnog projekta i izvedbenog projekta, projekat vanjskog uređenja i opremanja objekta, kao i usluge projektantskog nadzora tokom izvođenja radova.

Napominje se da usvojeni idejni projekat od strane investitora, predstavlja dio projektnog zadatka i osnovu za izradu glavnog projekta. 

Na osnovu idejnog projekta izdata je urbanistička saglasnost kojom se definišu urbanističko- tehnički uslovi za izradu glavnog projekta.

Na parceli gdje je planiranja gradnja, trenutno se nalazi sportsko igralište sa atletskom stazom, objekat mjesne zajednice i ambulante P+1 cca 300 m2, te dječije igralište cca 200 m2. Objekat koji treba da se ruši ima namjenu mjesne zajednice sa ambulantom.

"Postojeći dječiji mobilijar će se izmjestiti na drugu lokaciju koju odredi investitor prethodno izgradnji objekta", navodi se u opisu projektnog zadatka. 

stup škola

Objekat koji treba da se ruši

Osnovna škola je projektovana za 576 učenika u 24 odjeljenja sa radom u dvije smjene, odnosno ukupan kapacitet škole u jednoj smjeni je 576 učenika. Sa radom u dvije smjene dobivamo duplo veći kapacitet, odnosno 1152 učenika. Predviđanja su da će 11. osnovnoj školi pored mjesne zajednice Stup II gravitirati i djeca sa područja Stup sa cca 94 djece, te rastom okolnih stambenih naselja kapacitet od 576 učenika bi prihvatio trenutne potrebe kao i budući rast.

Planirano je da usluga projektantskog nadzora traje tokom dvije godine, od novembra 2022. do novembra 2024. godine

Podsjetimo, elaborat o društveno-ekonomskoj opravdanosti za osnivanje javne ustanove osnovne škole u naselju Stup II, koja nosi radni naziv JU "Jedanaesta osnovna škola" Ilidža iz 2017. godine, je pokazao opravdan društveni interes i potrebu za izgradnjom osnovne škole na lokalitetu Stup II, koji bi trebao riješiti urgentnu potrebu za ustanovom osnovnog odgoja i obrazovanja u ovom naselju.

Općina Ilidža je zajedno sa Ministarstvom obrazovanja i odgoja KS poduzela određene aktivnosti za pronalazak adekvatne lokacije za izgradnju ovog objekta prema važećoj prostorno planskoj dokumentaciji.

U tom smislu Skupština Kantona Sarajevo donijela Odluku o utvrđivanju postojanja javnog interesa za osnivanje Javne ustanove Osnovna škola u naselju Stup, za koju je izdato urbanistička saglasnosti 09.03.2022. godine, a riješeni su i imovinsko-pravni odnosi.

škola stup

Idejni projekt koji je uradio Arhitektonski fakultet

Općina Ilidža je u procesu pribavljanja urbanističke saglasnosti, obezbijedila idejni projekat čiji je projektant Arhitektonski fakultet u Sarajevu – Univerzitet u Sarajevu.

Načelnik Općine Nermin Muzuru je nedavno izjavio da privode kraju plansku dokumentaciju. 

"Po završetku toga ide izdavanje građevinske dozvole i raspisivanje tendera za izvođača radova. Nadam se da će ova dokumentacija biti gotova do početka ove školske godine i samim tim mislim da bi početkom ove školske godine mogli pristupiti raspisivanju, okvirno kažem, izbora za izvođača radova za osnovnu školu na Stupu. Nadam se da bi možda već u ovoj godini mogli početi s radovima", poručio je Muzur.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije