Potpisan ugovor o završetku obnove zgrade Franjevačkog samostana sv. Križa u Sarajevu

22.07.2022. 08:23 / Izvor: Akta.ba

Nakon dugogodišnjih pokušaja rješavanja spora i mnogobrojnih sudskih postupaka konačno su se stekli uslovi za potpisivanje Ugovora kojim će se regulisati pitanje rekonstrukcije objekta Lamele C Franjevačkog provincijalata Bosne Srebrene i dječijeg igrališta.

Nakon dugogodišnjih pokušaja rješavanja spora i mnogobrojnih sudskih postupaka konačno su se stekli uslovi za potpisivanje Ugovora kojim će se regulisati pitanje rekonstrukcije objekta Lamele C Franjevačkog provincijalata Bosne Srebrene i dječijeg igrališta. Ugovor su potpisali Općinski načelnik dr. Hasan Tanović i Fra Zdravko Dadić provincijal Franjevačkog provincijalata Bosne Srebrene.

Općina Novo Sarajevo je vlasnik objekta u ulici Zagrebačka br. 9 i ovim ugovorom se obavezuje da će na svoje ime izdati urbanističku suglasnost i odobrenje za građenje za projekat rekonstrukcije dijela zgrade koju koristi Franjevački provincijalat.

Franjevcima je 1947. godine po sili zakona tadašnja vlast oduzela imovinu, čime je pomenuti objekat prešao u državnu svojinu i kao titular prava raspolaganja po osnovu pravnog sljedništva upisana je Općina Novo Sarajevo.

Ono zbog čega se godinama vodio spor između Franjevačkog provincijalata i Općine jeste dugogodišnje insistiranje da urbanističke i građevinske dozvole glase na Provincijalat. Međutim, to nije bilo moguće ispuniti, niti je bilo u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima, jer Provincijalat nije vlasnik nekretnine.

Općinski načelnik dr. Hasan Tanović istakao je da su dolaskom nove administracije na čelo Općine Novo Sarajevo, poduzete intenzivne aktivnosti u rješavanju navedenog spora te je naloženo Općinskom pravobranilaštvu da iscrpi sve zakonske mogućnosti kako bi se našlo adekvatno rješenje, na obostranu korist.

"Nakon višemjesečnih vrlo konstruktivnih razgovora sa prethodnim provincijalom Fra Jozom Marinčićem i novoimenovanim provincijalom Fra Zdravkom Dadićem, uz prezentiranje jasnih dokaza o pravu vlasništva, Provincijalat je prihvatio prijedlog Pravobranilaštva da Općina na svoje ime izda urbanističku saglasnost i odobrenje za građenje, kako bi se konačno ušlo u rekonstrukciju devastiranog dijela objekta lamele C i dječijeg igrališta koje se nalazi uz Franjevački međunarodni studentski centar Sarajevo. O potpisivanju današnjeg Ugovora odmah će se obavijestiti sudske instance, kako bi se van snage stavili svi sudski sporovi koji su pokrenuti proteklih godina", istakao je načelnik dr. Tanović, te dodao da je Općina na sebe preuzela obavezu izrade projektne dokumentacije za sanaciju i rekostrukciju dječijeg igrališta koja je u završnoj fazi.

Fra Zdravko Dadić, provincijal Franjevačkog provincijalata Bosne Srebrene, zahvalio se Općinskom načelniku na rješavanju višedecenijskog problema, jer rekonstrukcijom ove zadnje  Lamele C, franjevačka kuća u Novom Sarajevu će u cijelosti biti operativna i u funkciji.

"Veseli nas činjenica da će ovaj kompleks ponovo ući u punu funkciju kao fakultet u Sarajevu za sve  franjevačke provincije hrvatskog govornog područja. Planiramo ovdje odgajati naše studente za život i djelovanje na ovim prostorima. Ovaj naš objekat sa sobom nosi više različitih sadržaja važnih za našu zajednicu, ali i za cijelu državu. On sadrži Pučku kuhinju, studentski dom, Radio postaju „Marija“ i našu medijsku kuću „Svjetlo riječi“, te sjedište Franjevačke provincije Bosne Srebrene. Želimo da se i ovo igralište u neposrednoj blizini našeg objekta u potpunosti uredi da svi imaju sigurno mjesto za druženje, bavljenje sportom i slično", istakao je Fra Zdravko, te dodao da će se rekonstrukcijom ovog objekta najprije unaprijediti sigurnost svih građana koji prolaze ovim putem jer je zgrada bila ruševna, a svakako da kapaciteti onda te zgrade nude i nove mogućnosti najprije namijenjene studentima Franjevačke teologije u Sarajevu.

Franjevački provincijalat Sveti križ Bosne Srebrene dostavio je Općini Idejni projekat za sanaciju i rekonstrukciju Lamele „C“ Franjevačkog Međunarodnog Studentskog Centra Sarajevo, nakon čega su pribavljena pozitivna mišljenja Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo i Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo.

Općinsko Vijeće je na prethodnoj sjednici donijelo Zaključak o davanju saglasnosti na nacrt ovog Ugovora, čime su se u potpunosti ispunili svi uslovi za njegovo potpisivanje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije