Objavljeni tenderi za uređenje skijaških staza i izgradnju vještačkog jezera na Bjelašnici

04.08.2022. 14:06 / Izvor: Akta.ba
BJELAŠNICA

U okviru plana razvoja i infrastrukturnih ulaganja, KJKP ZOI’84 objavio je danas dva vrijedna višemilionska tendera.

U okviru plana razvoja i infrastrukturnih ulaganja, KJKP ZOI’84 objavio je danas dva vrijedna višemilionska tendera, saznaje Akta.ba.

Prvi tender se odnosi na uređenje skijaških staza na Bjelašnici koji je podijeljen na dva lota. U okviru lota 1 predviđena izgradnja infrastrukture na ski stazama, dok se lot 2 odnosi na samo uređenje skijaških staza. 

Ukupna procijenjena vrijednost nabavke bez PDV-a je 2 miliona KM.

Predmet druge nabavke je izgradnja akumulacije III čija je vrijednost radova veća od 3 miliona KM. Podsjetimo, 2018. godine su završeni radovi na izgradnji vještačkog jezera akumulacije II. Vrijednost te investicije iznosila je 1,2 miliona KM. 

Kako se navodi, na lokaciji “OJ Ski centar - Bjelašnica“, u toku 2022. godine planiran je početak radova na izgradnji vodne akumulacije III Točila.

Akumulacija III nalazi se na visini od 1.835 m.n.m. Namijenjena je za smještaj i deponovanje kontrolisano dovedene vode potrebne za pravljenje vještačkog snijega i osnježavanje gornjih i srednjih dijelova staza na planini Bjelašnica. Zbog konfiguracije terena, iskop u akumulaciji je predviđen sa različitima nagibima i vodnim licem na koti od 1835 m.n.m. Dubina akumulacije iznosi 12,00m.

Firme u vlasništvu direktora ZOI’84 Jasmina Mehića, Stratego d.o.o. i Maxima d.o.o., isključene su iz postupka javne nabavke zbog postojanja sukoba interesa, a sve u skladu sa članom 52. Zakona o javnim nabavkama.

Kako je ranije najavljeno, Kantonalno javno preduzeće ZOI'84 za razvoj ski centara Bjelašnica i Igman u naredne četiri godine investirat će blizu 20 miliona KM.

Prva faza obuhvata rekonstrukciju i obnovu postojećih kapaciteta na skijalištima.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije