Općina Ilidža utvrdila javni interes: Sarajevski aerodrom produžit će pistu za 550 metara

19.10.2022. 14:48 / Izvor: Akta.ba
pista aeodrom

Općina Ilidža izglasala je javni interes u produženju uzletno-sletne staze aerodroma Sarajevo prema istoku.

Općina Ilidža izglasala je javni interes u produženju uzletno-sletne staze aerodroma Sarajevo prema istoku.

 JP Međunarodni aerodrom Sarajevo je 10. oktobra od Općine Ilidža zatražilo da se produženje/rekonstrukcija Poletno-sletne staze (piste) proglasi javnim interesom, što je Općinsko vijeće i prihvatilo na sjednici 17. oktobra.

Za tu namjenu pristupit će se eksproprijaciji nekretnina. Aerodrom će produžiti pistu sa 2.600 na 3.150 metara.

To znači da će se zatvoriti Ulica Vasilija Grdića koja sada ide uz istočni prag uzletno-sletne staze, a aerodrom će moći eksproprirati zemlju potrebnu za produženje uzletno-sletne staze.

Aerodrom je nedavno otkrio da posjeduje 60.000 četvornih metara zemlje na tom prostoru koja pripada Aerodromu od Olimpijade i na koju se potom prije godinu i pol uknjižio u zemljišne knjige, a koja zemlja je većina potrebne zemlje za produženje uzletno-sletne staze, piše portal zamaaero.com.

Ovime će Sarajevo biti osmi aerodrom u regiji koji će imati uzletno-sletnu stazu za širokotrupne aviona (uz Ljubljanu, Zagreb, Dubrovnik, Pulu, Beograd, Skopje i Prištinu).

"Realizacijom ovog projekta će biti omogućeno slijetanje većine širokotrupaca na sarajevski aerodrom što će značiti i uspostavljanje saradnje sa novim aviokompanijama kao i uspostavljanje direktnih linija sa dalekim destinacijama kao što su SAD. Eksproprijaciju je potrebno izvršiti na samo dvije parcele koje presijecaju dva dijela kompleksa Međunarodnog aerodroma Sarajevo a koji su namijenjeni za realizaciju ovog projekta", navodi se u Elaboratu koji je dostavljen Općini Ilidža. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije