Više od 520.000 vlasnika riješilo pitanje statusa svojih nekretnina

Investicije / NEKRETNINE

Više od 520.000 vlasnika riješilo pitanje statusa svojih nekretnina

Glavna komponenta tog projekta, kako je poznato, jeste usklađivanje podataka između zemljišnih knjiga i katastra. 

06.06.2018. 10:49 Izvor: / Akta.ba

Direktor Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Željko Obradović izjavio je da je odlukom Ustavnog suda BiH potvrđena ustavnost i zakonitost postupaka uspostave i zamjene zemljišnih knjiga na području Federacije BiH, koji se provode u okviru implementacije Projekta registracije nekretnina Federacije BiH. 

"To je veoma bitna odluka za sve građane, ne samo Federacije BiH, nego BiH jer je potvrđena ustavnost Zakona o zemljišnim knjigama Federacije BiH čijim odredbama se vrši uspostava i zamjena zemljišnih knjiga u FBiH. To je jedna aktivnost koju mi provodimo u okviru projekta Registracija nekretnina u Federaciji BiH koji je podržala Svjetska banka. Zahvaljujući tom projektu trenutno je više od 520.000 vlasnika i suvlasnika u FBiH riješilo pitanje uknjižbe svoje imovine", izjavio je Obradović.

Glavna komponenta tog projekta, kako je poznato, jeste usklađivanje podataka između zemljišnih knjiga i katastra. 

"Kroz taj projekt smo doprinijeli da je već preko 50 posto katastra i zemljišne knjige u cjelosti usuglašeno u urbanim, gradskim sredinama Federacije BiH. S tim projektom nastavljamo. Zahvaljujući odluci Ustavnog suda BiH o ustavnosti ovog zakona u mogućnosti smo nastaviti sa ovim projektom", kazao je Obradović dodajući da je Vlada Federacije BiH donijela odluku o  produženju ovog projeketa do 2024. godine.

Obradović je danas u Sarajevu prisustvovao svečanosti povodom puštanja u rad portala "Javna prezentacija podataka registra cijena nekretnina Federacije BiH“. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije