Radovi na Zeničkoj zaobilaznici teku bez problema

Investicije / URBANIZAM

Radovi na Zeničkoj zaobilaznici teku bez problema

Radovi se odvijaju planiranom dinamikom, bez zastoja i bilo kakvih problema.

18.09.2018. 14:06 Izvor: / Avaz.ba

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) aktivirala je kredit od 180 miliona eura namijenjenih za nastavak gradnje autoceste na dijelu Koridora 5C. Kredit bi trebao biti iskorišten za gradnju nešto manje od 16 kilometara dionice autoceste između Zenice i mjesta Nemila u centralnoj Bosni te za tunel kroz planinu Ivan.

Aktivna gradilišta

I dok se čeka nastavak radova na ovim dionicama, ekipa "Dnevnog avaza" posjetila je aktivna gradilišta u Zenici. Uprkos visokim temperaturama, zatekli smo brojne radnike kako užurbano rade na izgradnji vijadukta Klopče, Babina Rijeka i Pehare. Sudeći prema visini na kojoj rade, vozači će sa autoputa imati spektakularan pogled na Zenicu.

Prema riječima Narcise Livnjak-Borić, stručne saradnice za odnose s javnošću "Autocesta FBiH“, radovi na Zeničkoj zaobilaznici teku bez problema.

"Radovi se odvijaju planiranom dinamikom, bez zastoja i bilo kakvih problema", kaže Livnjak-Borić.

Četiri vijadukta

U svakom trenutku na gradilištima je angažirano do 200 radnika, koji su, kako su nam kazali tokom posjete, snage usmjerili na izgradnju poddionice Klopče – Donja Gračanica. Značajniji radovi na dionici Klopče – tunel Pečuj (Donja Gračanica, op. a.) obuhvataju izgradnju četiri vijadukta i dva tunela, a poddionica je duga 5,78 kilometara.

Rok će biti produžen

Zbog izuzetno loših geoloških prilika na trasi, očekuje se da će rok izgradnje ove poddionice biti nešto produžen. Završetak radova se očekuje polovinom 2019. godine, a iz "Autocesta FBiH“ ističu da, zajedno s ekspertima, uspijevaju iznaći tehnička rješenja za nepogodnu geologiju i komplicirano tlo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije