Osnovna škola na Aneksu otvorila svoja vrata

Investicije / URBANIZAM

Osnovna škola na Aneksu otvorila svoja vrata

U sklopu škole izgrađeno je i obdanište, koje će vrlo brzo, nakon što bude opremljeno  biti otvoreno.

02.10.2018. 10:55 Izvor: / Akta.ba

Svečanost u povodu otvaranja škole u naselju Aneks, uz prigodan program i prisustvo brojnih gostiju upriličena je jučer u sportskoj dvorani izgrađenoj u sklopu škole koja je počela sa radom 3. septembra.

Svečanosti su prisustvovali zvaničnici sa državnog, federalnog, kantonalnog i lokalnog novoa, direktori i nastavno osoblje škola s područja Kantona Sarajevo, učenici i njihovi roditelji, a prisutnima su se obratili direktor škole Omer Begović, načelnici općina Novi Grad i Novo Sarajevo Semir Efendić i Nedžad Koldžo, ministar obrazovanja, nauke i mladih KS Elvir Kazazović i dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović.

Ovom prilikom Šefik Džaferović je čestitao svima koji su dali doprinos da dočekamo otvaranje moderno opremljene škole sa sportskom dvoranom i obdaništem.

"Ovo je poseban dan, ne samo za vas koji živite u okolnim naseljima, nego za cijelu našu državu Bosnu i Hercegovinu. Ovo je škola koja je opremljena u skladu sa najsavremenijim dostignućima. Želim da sve škole u BiH budu ovako opremljene, jer obrazovanje je temelj svakog društva i svako društvo mora dati sve od sebe da obrazovanje bude na što većem i višem nivou", kazao je Džaferović.

Istakao je da je ovo područje gdje nema segregacije ni diskriminacije, na šta trebamo biti jako ponosni. Isto tako, naglasio je da je bio u mnogim sredinama u BiH, gdje nažalost još uvijek postoji segregacija i diskriminacija kada je u pitanju obrazovni proces.   

"Iskorijenit ćemo to, to je naš osnovni cilj. Draga djeco, želim da svi budete najbolji učenici, da imate sve petice, dragi nastavnici gledajte da iza tih petica stoji znanje, neka se naša djeca bore za petice i neka ta petica znači znanje, nama je u budućnosti naše zemlje znanje najpotrebnije“, poručio je Džaferović.

U obraćanju prisutnima načelnik Semir Efendić kazao je da sportska dvorana nije bila završena 3. septembra kada je škola počela sa radom, ali da je ubrzo nakon toga stigla nova oprema u cijelu školu i dvorana je počela sa radom.

"Željeli smo stanovnicima obližnjih naselja pokazati dvoranu i priredili smo svečanost neka se zapamti ovaj dan kada smo otvorili školu i dvoranu", rekao je načelnik Efendić.

U sklopu škole izgrađeno je i obdanište, koje će vrlo brzo, nakon što bude opremljeno  biti otvoreno, tako da će ova škola imati potpune sadržaje sa uslovima rada koji su na vrhunskom nivou.

Načelnik Nedžad Koldžo i ministar Kazazović istakli su važnost izgradnje ovog odgojno - obrazovnog objekta za stanovnike Aneksa i okolnih naselja, čija su djeca godinama do prve osnovne škole pješačila i do tri kilometra.

Izgradnja škole finansirana je kroz četiri budžetske godine iz budžeta općina Novi Grad i Novo Sarajevo i Ministrstva obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo, bez kreditnih zaduživanja.

Pohađat će je oko 400 učenika sa prostora Novog Grada i Novog Sarajeva. Koštala je 6.494.000 KM. Od toga je Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS izdvojilo 2.994.000 KM, Općina Novi Grad Sarajevo 1.950.000 KM, a Općina Novo Sarajevo 1.500.000 KM

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije