Kreće privatizacija Nove ljubljanske banke

Investicije / PRIVATIZACIJA

Kreće privatizacija Nove ljubljanske banke

Slovenija mora do kraja godine da proda najmanje 50% plus jednu akciju banke. Prodaja će se vršiti metodom javne ponude dionica (IPO).

10.10.2018. 09:07 Izvor: / Bankamagazin

Nova ljubljanska banka (NLB) objavila je u ponedjeljak publikaciju o registracionom dokumentu koji se odnosi na njenu potencijalnu namjeru da kotira na Ljubljanskoj i Londonskoj berzi, čime i faktički počinje postupak prodaje banke.

Najava objavljivanja registracionog dokumenta dostavljena je Info Storageu, zvanično imenovanom mehanizmu za centralno skladištenje regulisanih informacija u Sloveniji, navela je NLB u saopštenju objavljenom na sajtu Ljubljanske berze.

NLB potencijalno namjerava da podnese zahtjev za trgovanje dionicama na Prime-market pod-segmentu slovenačkoj berze, kao i za prijem u trgovinu na glavnom tržištu Londonske berze za hartije od vrijednosti. To bi, kako navode, mediji, trebalo da se dogodi sljedeće sedmice.

"Radujemo se prilici i prednosti kompanije koja kotira na tržištu, pozdravljamo naše nove dioničare i unaprijed zahvaljujemo na povjerenju u NLB Grupu i naš tim", rekao je Blaž Brodnjak, predsjednik Upravnog odbora NLB-a.

Slovenija mora do kraja godine da proda najmanje 50% plus jednu akciju banke. Prodaja će se vršiti metodom javne ponude dionica (IPO).

Objava registracijskega dokumenta je, kako navode slovenački mediji, povezana sa novim pravilima Londonske berze, a njena je namjena da osigura jednakovrijednu obaviještenost neslužbenih ili nezavisnih prodavaca, koji će u vezi sa finansijskim savjetnikom Deutsche bank i drugim bankama koje učestvuju u privatizaciji, tržiti dionice Nove ljubljanske banke, prenio je Bankar.me.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije