U Kaknju završena šesta zgrada socijalnog stanovanja, sedma na proljeće

Investicije / URBANIZAM

U Kaknju završena šesta zgrada socijalnog stanovanja, sedma na proljeće

Stanovi se korisnicima dodjeljuju na korištenje, a vlasnik stanova ostaje Općina Kakanj.

02.11.2018. 12:49 Izvor: / Akta.ba

Završeni su radovi na uređenju unutrašnjosti šeste po redu zgrade socijalnog stanovanja sa 6 stanova u koje će biti smještene socijalno ugrožene porodice Roma.

Radove čija je ukupna vrijednost 278.937,11 KM finansiraju Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i “Caritas” Švicarska, a u finansiranju radova učestvuje i Općina Kakanj.

Izvođač radova je firma “GTR” d.o.o. Mostar.

U protekle 4 godine, zahvaljujući novčanim izdvajanjima Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Evropske unije, Humanitarne organizacije “Hilfswerk” i Općine Kakanj, izgrađeno je šest zgrada socijalnog stanovanja u kojima je stambeno zbrinuta 181 osoba romske nacionalnosti. U izgradnju šest zgrada uloženo je oko 3.500.000 KM, a u ovu cifru nije uračunata vrijednost zemljišta.

Stanove na korištenje mogu dobiti samo oni koji su u Kaknju stanovali prije 1992. godine što se utvrđuje uvidom u dokumentaciju, tako da je neosnovana priča o navodnom dolasku novih osoba u Kakanj sa ciljem da dobiju stan.

Značajna novčana sredstva koja su došla u Kakanj su rezultat ozbiljnog pristupa općinske administracije rješavanju problema stanovanja u naselju Varda, te nastojanja da se ova lokacija urbanizira i uredi, što su donatori prepoznali, te u konačnici uvrstili Kakanj među općine u kojima će graditi stambene jedinice za Rome.

Izgradnja novih objekata za stambeno zbrinjavanje socijalno ugroženih porodica Roma rezultira stvaranjem uslova za rušenje bespravno izgrađenih i neuslovnih objekata u naselju Varda. U proteklom periodu uklonjeno je 19 ovakvih objekata.

Na proljeće počinje i izgradnja sedme zgrade socijalnog stanovanja u naselju Varda.

Decenijama niko nikad nije ni pokušao rješavati problem bespravne gradnje, niti problem stambenog zbrinjavanja Roma i općenito uređenje dijela naselja Varda u kojem žive Romi.

Stanovi se korisnicima dodjeljuju na korištenje, a vlasnik stanova ostaje Općina Kakanj.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije