Da li će na prodaju otići najveće mlinsko-pekarsko preduzeće u RS-u?

Investicije / IMOVINA U STEČAJU

Da li će na prodaju otići najveće mlinsko-pekarsko preduzeće u RS-u?

Zbog neizmirenih plata i doprinosa radnici "Žitoprometa" štrajkovali su oko mjesec dana, ali ni nakon prekida štrajka pogoni mlinsko- pekarske prerade nisu pokrenuti.

05.11.2018. 08:50 Izvor: / RTRS

Mada su radnici prekinuli štrajk, u bijeljinskom "Žitoprometu" proizvodnja nije nastavljena. Za pokretanje pogona potrebna su milionska sredstva, prvenstveno da bi se nabavile sirovine, energenti i platili dugovi dobavljačima. Nema nade da će novac biti obezbIjeđen. Da li će na prodaju otići najveće mlinsko- pekarsko preduzeće u Republici Srpskoj?

Zbog neizmirenih plata i doprinosa radnici "Žitoprometa" štrajkovali su oko mjesec dana, ali ni nakon prekida štrajka pogoni mlinsko- pekarske prerade nisu pokrenuti. Cvijetin Stanojević, koji ovdje radi već dvije decenije, nema nade da će preduzeće stati na svoje noge .

"Već zadnjih par godina osjetili smo, mada ovu zadnju godinu nam kasne plate, samodoprinosi, tako da ne znam, mi već nekih tri mjeseca nemamo ni uslova za rad, nemamo sirovine", naveo je Stanojević.

Sindikat je u pregovorima sa upravom i vlasnicima kapitala dobio informaciju da se radi na prodaji preduzeća koje već 16 godina, nakon privatizacije, radi kao akcionarsko društvo u okviru kompanije "Slobomir", ali nisu sigurni da će kupac biti pronađen jer je firma preopterećena dugovima.

"Pokušavaju da nađu neko rješenje,da prodaju. Da li će uspjeti da se proda, to je izgleda najbolje rješenje. Nama kažu danas da tražimo posao", rekao je predsjednik sindikata Žitoprometa Predrag Zarić.

Kapacitet preduzeća za preradu žitarica i proizvodnju pekarskih proizvoda i stočne hrane je 25.000 tona , a ove godine preuzeli su samo 7.000 tona pšenice.Pšenicu su dalje prodali jer nemaju novca za skladištenje i preradu.Za pokretanje proizvodnje potrebno im je više od tri miliona maraka, a na računima preduzeća nema novca, niti mogu dobiti kredit.

"Mi smo još prije četiri-pet mjeseci aplicirali kod Pavlović banke. To je nažalost propalo, to je otprilike ta svota .Sad su troškovi još i narasli, znači proces proizvodnje je prekinut, troškovi rastu i možda je sada došlo i do četiri miliona KM", naglasio je direktor Žitoprometa Tomo Nestorović.

Blizu 200 radnika ,koji su početkom oktobra prekinuli štrajk, svakodnevno dolaze na posao. Sve manje vjeruju da će preduzeće biti konsolidovano i očekuju da će uskoro biti stavljen ključ u bravu "Žitorometa". U tom slučaju i oni će neisplaćene plate i doprinose tražiti sudskim putem.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije