Čitluk dobija autobusku stanicu i tržnicu

Investicije / URBANIZAM

Čitluk dobija autobusku stanicu i tržnicu

Nacrtom je planirano 15-ak projekata društvenog razvoja, a o tim projektima govorio je voditelj Sektora društvenog razvoja Ilko Prusina.

12.11.2018. 13:51 Izvor: / Večernji List

U sklopu izrade strategije integriranog razvoja Općine Čitluk za razdoblje 2019. – 2027. godine, u petak je u Čitluku održan sastanak članova Općinskoga razvojnog tima (ORT) i voditelja pojedinih sektorskih skupina za izradu nacrta toga strateškog dokumenta Općine Čitluk sa zainteresiranim predstavnicima svih općinskih institucija, udruga i privatnoga sektora iz Brotnja.

Tom je prigodom predstavljen pripremljeni nacrt strategije razvoja općine Čitluk do 2027. godine te je, u cilju njegova poboljšanja, vođena konstruktivna javna rasprava o tom značajnom strateškom i razvojnom dokumentu za Općinu Čitluk.

Uređenje korita Neretve

Koordinator ORT-a Slaven Markota predstavio je metodologiju korištenu u izradi nacrta strategije, stratešku platformu koja uključuje socio-ekonomsku analizu stanja u svim sektorima – počevši od društva, gospodarstva te okoliša, iz čega su proizašli ciljevi daljnjeg razvoja, piše Večernji list.

Potom je predstavio i strateško fokusiranje, viziju i strateške ciljeve. Uslijedilo je i predstavljanje planiranih razvojnih projekata u području gospodarstva, društva i okoliša.

Ivanka Prusina, voditeljica Sektora za gospodarstvo, predstavila je 19 planiranih razvojnih projekata i mjera u gospodarstvu općine Čitluk, među kojima i izgradnju biciklističke staze, hodočasničke staze, revitalizaciju vinskih cesta, izradu projektne dokumentacije za visitor centar i za revitalizaciju stare ceste kroz Podgredu, uređenje korita rijeke Neretve, razvoj kampa u Međugorju, izgradnju autobusnog kolodvora i gradske tržnice u Čitluku, projektne dokumentacije za gradnju vinogradarsko-vinskog centra, centra za poduzetništvo mladih, uređenje poslovnih zona u općini, gradnju servisnih prometnica u gospodarskoj zoni kod Tromeđe, analizu i uvođenje novih strukturnih zanimanja u srednju školu…

Nacrtom je planirano 15-ak projekata društvenog razvoja, a o tim projektima govorio je voditelj Sektora društvenog razvoja Ilko Prusina.

Predviđeno je i preuređenje dijela zgrade područne škole u Donjem Velikom Ograđeniku u predškolsku ustanovu, gradnja sportskih dvorana za OŠ Bijakovići i za Srednju školu u Čitluku, uređenje pomoćnoga stadiona na Barama, izgradnja otvorenog centra za male sportove u Čitluku, rekonstrukcija zgrade čitlučkog KIC-a, izgradnja spomenika za poginule branitelje i spomen-sobe Domovinskog rata, elaborata za opremanje Gradske knjižnice Čitluk, adaptiranje Centra za socijalni rad, opremanje područnih ambulanti…

Razvojne projekte iz područja zaštite okoliša predstavio je Ivan Stojić, voditelj Sektora za okoliš.

Projekti vezani za vodovodnu infrastrukturu su rekonstrukcija tlačnog cjevovoda od Biletići Polja do bazena Jelina glava, rekonstrukcija vodospremnika Jelina glava i distributivnog cjevovoda Blizanci – Čitluk, izrada glavnog projekta za rekonstrukciju vodozahvata u Biletići Polju.

Park za djecu

Tu su i poboljšanje kanalizacijske infrastrukture u Čitluku, Međugorju i Bijakovićima, zaštita i upravljanje vodama – regulacija potoka Lukoć i oborinskih voda kod betonske brane na Služnju. Planirano je i postavljanje kontejnera za razvrstavanje otpada, izgradnja reciklažnog dvorišta i deponij za građevinski otpad te projekt sanacije divljih otpada.

Projekti vezani za prometnu infrastrukturu predviđaju rekonstrukciju i modernizaciju lokalnih cesta u općini, završetak izgradnje Ulice Stjepana Radića u Čitluku, izradu projektne dokumentacije za prometnice u regulacijskom planu “Bare 1” i za spajanja kružnog toka kod Lovačkog doma s cestom za Široki Brijeg te izgradnja priključnih cesta za buduću čitlučku obilaznicu.

Planirana je i izgradnja vatrogasnog doma, pošumljavanje goleti te izgradnja parka za djecu i omladinu u Čitluku.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije