Prolongiran završetak izgradnje graničnog prijelaza Tržačka Raštela

13.11.2015. 10:56 / Izvor: Akta.ba
Prolongiran završetak izgradnje graničnog prijelaza Tržačka Raštela

Načelnik Općine Cazin Nermin Ogrešević i zastupnik u parlamentu BiH Jasmin Emrić posjetili su općinu Rakovica u Republici Hrvatskoj.

Načelnik Općine Cazin Nermin Ogrešević i zastupnik u parlamentu BiH Jasmin Emrić posjetili su općinu Rakovica u Republici Hrvatskoj.

Tokom razgovora s načelnikom Općine Rakovica Franjom Franjkovićem konstatirano je da je očito potrebno više komunikacije i razgovora, te da je to je glavni preduvjet jačanja saradnje na bilo kom drugom planu.

Nakon sastanka organiziran je obilazak gradilišta graničnog prijelaza Kordunski Ljeskovac -Tržačka Raštela.

"Mi smo susjedi i Rakovica mora razmišljati, sad na poticaj općine Cazin, o tome kako proširiti tu saradnju i zato smo danas tu, da vidimo ovaj malogranični prijelaz koji se gradi", kazao je načelnik Rakovice Franjković.

Rakovica je od općine Cazin udaljena svega 15-ak kilometara. Prijeratna komunikacija bila je intenzivna, danas je ograničava činjenica da se već 20 godina čeka na otvaranje graničnog prijelaza Tržačka Raštela - Kordunski Ljeskovac.

"Za Cazin je to prioritet koji se mora riješiti", kaže načelnik Općine Cazin Nermin Ogrešević.

Općina Cazin je već upućivala zahtjeve i urgencije nadležnim institucijama, tražeći otvaranje graničnog prijelaza Tržačka Raštela - Kordunski Ljeskovac, a ove aktivnosti dodatno su intenzivirane angažmanom Jasmina Emrića, poslanika u bh. parlamentu.

"Naredne aktivnosti su prekategorizacija ovog prijelaza u prijelaz za promet putnika, s obzirom da postoje objektivni razlozi da se poboljša komunikacija ovog dijela BiH s ostatkom Evrope", naglasio je Emrić.

Ovaj prijelaz uvršten je u međudržavne sporazume BiH i Hrvatske o graničnim prijelazima.

Općina Cazin je prije nekoliko godina ispunila sve tražene uvjete, u Hrvatskoj je izgradnja objekta počela u maju ove godine i trebala je biti završena do 15. oktobra.

Zbog internih problema izvođača radova njihov završetak prolongiran je za dva mjeseca, javlja RTV Cazin.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije