Prometna inovacija: U Hrvatskoj se gradi prvi turbo kružni tok

04.07.2014. 09:28 / Izvor: Jutarnji list
Prometna inovacija: U Hrvatskoj se gradi prvi turbo kružni tok

Na križanju Strossmayerove ulice u Osijeku i Jelačićeve u prigradskom naselju Višnjevac za dva mjeseca bit će izgrađen prvi turbo kružni tok u Hrvatskoj.

Na križanju Strossmayerove ulice u Osijeku i Jelačićeve u prigradskom naselju Višnjevac za dva mjeseca bit će izgrađen prvi turbo kružni tok u Hrvatskoj. Riječ je o specifičnom prometnom rješenju sa spiralnim tokom prometa, kojemu je glavna osobina da su prometni pravci fizički razdvojeni.

Prometni trakovi odvojeni su signalizacijom i fizički razdvojeni malim, ali vidljivim nadvišenjima. Vozač se prije ulaska u kružni tok mora odlučiti kojim trakom ulazi u raskrižje - slično kao i kod klasičnih raskrižja s lijevim skretačima, jer kad se jednom uđe u kružni tok, više nema prestrojavanja, a zahvaljujući specifičnoj izvedbi središnjeg dijela, unutarnji trak u određenom momentu postaje vanjski.

"Izlazak je moguć jedino iz vanjskog traka, a nakon cijelog kruga vozilo izlazi iz kružnog toka - dakle nema kruženja", pojasnio je glavni projektant turbo kružnog toka Denis Šimenić iz osječke tvrtke Rencon, dodavši da je ovo tip jajastog turbo kružnog toka, po čemu je prvi u Hrvatskoj.

U svakom slučaju, riječ je o rješenju na koje će se dobar dio vozača morati postupno privikavati.

Turbo kružni tok sastavni je dio projekta izgradnje tramvajske pruge kroz Višnjevac i jedan od preduvjeta puštanja pruge, koja je u dobrom dijelu već izgrađena, u promet. Vrijednost radova na gradnji turbo kružnog toka je oko 2,5 milijuna kuna, a u jednakom omjeru financiraju ga Grad Osijek i Hrvatske ceste.

Izvođač će biti osječka tvrtka Gradnja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije