Pronaći bolje rješenje za priključenje naselja Hrasno Brdo na kružni tok

06.03.2017. 15:19 / Izvor: Akta.ba
Pronaći bolje rješenje za priključenje naselja Hrasno Brdo na kružni tok

Izgradnja kružnog toka na dionici južne longitudinale u naselju Hrasno izazvala je negodovanje i proteste građana naselja Hrasno Brdo.

Izgradnja kružnog toka na dionici južne longitudinale u naselju Hrasno izazvala je negodovanje i proteste građana naselja Hrasno Brdo zbog, kako ističu, projektnog rješenja koje im onemogućava direktno uključivanje u pomenuti kružni tok.

Radna grupa koju je formirao ministar saobraćaja KS Mujo Fišo u svrhu rješavanja spomenutog problema danas je održala svoj drugi sastanak na kojem su, uz resornog ministra, predstavnici Direkcije za ceste KS, Zavoda za planiranje razvoja KS, Općine Novo Sarajevo i Mjesne zajednice ovog naselja pokušali doći do prihvatljivih i tehnički provodljivih rješenja koja bi zadovoljila potrebe mještana naselja i omogućila nastavak izgradnje ove saobraćajnice i kružnog toka.

Iskazana je zajednička spremnost da se pokušaju naći bolja projektna rješenja kada je riječ o ovoj neuralgičnoj tački. Sa projektantom ove dionice sutra će biti održan sastanak i izlazak na teren kako bi se pokušalo, uz već planirana četiri priključka, naći rješenje i za ovaj dodatni direktni priključak iz ovog naselja, vodeći računa o prostornim mogućnostima i propisanim procedurama.

"Mi smo iznijeli nekoliko mogućih rješenja ali moramo na licu mjesta vidjeti da li je i na koji način to izvodljivo zbog velike denivelacije terena planiranog kružnog toka i postojećih saobraćajnica. Nadamo se najboljem rješenju zbog građana ove mjesne zajednice i velikog broja motornih vozila koja se kreću ovim saobraćajnicama posebno u jutarnjim satima", istakao je Jasmin Milić, stručni savjetnik u općinskom odjeljenju za komunalne poslove.

Ministar Fišo ističe razumijevanje prema očiglednom problemu građana ove mjesne zajednice i spremnost ministarstva da se pokuša naći optimalno rješenje. Projekt jeste usvojen, prošao je javne rasprave, općina je dala građevinsku dozvolu, ali očigledno da zbog potreba stanovnika ovog naselja treba pokušati naći bolja rješenja.

Svoju zahvalnost na iskazanoj volji za rješavanje ovog problema istakao je i predstavnik građana naselja Hrasno Brdo Enver Zornić, a koji su nedavnim protestima i blokadom saobraćaja iskazali svoje nezadovoljstvo projektnim rješenjima. Uz isticanje da ne žele ugroziti projekt izgradnje druge faze južne longitudinale, kao svoj prioritet ističe nužnost da stanovnici Hrasnog Brda imaju priključak na gradsku saobraćajnicu, što im se predloženim rješenjem oduzima i usmjerava ih na magistralni put prema Vracama a što je za njih, kako naglašavaju, neprihvatljivo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije