Prva faza izgradnje škole na Šipu bit će završena krajem marta ove godine

12.01.2018. 09:25 / Izvor: Akta.ba

Predstavnici firme Unigradnja, koja je odabrana na javnom pozivu za najpovoljnijeg izvođača radova, prezentovali su u kojoj je fazi ovaj projekat.

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić zajedno sa saradnicima, premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvir Kazazović su obišli gradilište na Šipu gdje je u toku izgradnja objekta osnovne škole.

Ovaj višemilionski projekat zajedničkim sredstvima finansiraju Općina Centar i Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo. Kako je riječ o velikoj investiciji projekt se realizira u fazama.

U općinskom budžetu je u 2017. godini za tu namjenu obezbijeđeno 3,165.319,35 KM, dok je Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo u budžetu za 2016. godinu obezbijedilo 700 hiljada KM, a u 2017. planiralo 450 hiljada KM.

Predstavnici firme Unigradnja, koja je odabrana na javnom pozivu za najpovoljnijeg izvođača radova, prezentovali su u kojoj je fazi ovaj projekat.

"Od 1. augusta otkako je započeta izgradnja završeni su grubi građevinski radovi na izgradnji dvije etaže na blokovima A i B, i to podrumskoj i suterenskoj. Izlivena je ploča i nastavlja se izgradnjom visokog prizemlja na oba bloka. U bloku A će na visokom prizemlju biti sala, a ispod suterena je izveden prostor kolektivne garaže za potrebe škole. U bloku B je na visokom prizemlju predviđen prostor za produženi boravak, dok je u podrumskoj etaži izgrađeno sklonište. Do sada je urađeno preko sedamdeset posto ugovorenih radova za prvu fazu realizacije projekta koja podrazumijeva armirano-betonske radove", istakao je Amir Sabljica, tehnički direktor „Unigradnje“.

Načelnik Ajnadžić je naglasio da ga raduje što se radovi odvijaju u skladu sa planiranom dinamikom, što znači da bi prva faza realizacije mogla biti okončana do marta 2018. godine, do kada je planiran završetak glavnih građevinskih radova na dva od tri bloka koliko će škola imati.

"Mi ćemo u ovoj godini na cjelokupan iznos dodati sredstva koja smo planirali u budžetu za 2018. godinu, a nadam se da će i Kanton Sarajevo u ovoj godini srazmjerno izdvojiti sredstva iz svog budžeta", dodao je Ajnadžić.

Premijer Konaković je također izrazio zadovoljstvo dinamikom izvođenja radova.

"Kanton će obezbijediti ostatak novca dovoljno brzo da se u naredne dvije godine može završiti ova škola u kojoj naša djeca vrlo brzo mogu napuniti školske klupe i da ne idu u druge škole", rekao je Konaković.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije