Prva transverzala: Nakon nekoliko decenija počinju radovi na terenu

03.08.2018. 10:24 / Izvor: Akta.ba
Prva transverzala: Nakon nekoliko decenija počinju radovi na terenu

Već su odobrena inicijalna sredstva kako bi radovi započeli, a sve ostalo će se rješavati fazno jer je riječ o višemilionskom projektu.

Delegacije Općine Centar na čelu sa Nedžadom Ajnadžićem i Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo na čelu sa direktorom Mirzom Hulusićem obišle su u četvrtak, 2. augusta 2018. godine trasu Prve transverzale u Sarajevu.

Ova trasa počinje na teritoriji općine Novo Sarajevo u ulici Zagrebačka i spaja se planiranim mostom preko rijeke Miljacke sa Općinom Centar. Na teritoriju općine Centar prelazi između Zamaljskog i Historijskog muzeja, prolazi postojećom izgrađenom cestom i dalje se nastavlja kroz urbane dijelove općine Centar, tačnije na raskrsnici ulica Kranjčevićeva i Zmaja od Bosne u blizini Željezničke stanice.

Trasa dalje prolazi kroz područje Koševskog brda, Velešiće, Bare, Šip i završava na Kobiljoj Glavi. Na teritoriji općine Vogošća trasa se nastavlja kroz tunel Kobilja Glava i dalje se pruža preko Hotonja i Jošanice i završava sa spojem na Koridor Vc preko Jošaničke petlje.

Hulusić je kazao da su već odobrena inicijalna sredstva kako bi radovi započeli, a sve ostalo će se rješavati fazno jer je riječ o višemilionskom projektu.

Prva transverzala kao plan postoji 50-ak godina, a kao projekt je aktuelna od 1979. godine. Iako se zove Prva, nažalost ovo je posljednja transverzala u Sarajevu na kojoj se nešto radi.

Na trasi Prve transverzale planirana je i trasa tramvajskog saobraćaja što je jako bitno jer će tramvajski saobraćaj povezati i druge urbane sredine sa centrom grada i infrastrukturom. Posljednja i jedina aktivnost na Prvoj transverzali je bila eksproprijacija dvije kuće 2008. godine i do unazad dva mjeseca za ovu trasu nije bilo sredstava.

"Prije nekoliko dana smo uspjeli odlukom Vlade KS-a, Skupštine KS-a i odlukom Zavoda za planiranje KS-a obezbijediti inicijalni iznos od pet miliona KM samo za rješavanje imovinsko-pravnih pitanja i 15 miliona KM za istu namjenu u vrijednosti nekretnina, odnosno stanova koje Zavod posjeduje. U toku ove građevinske sezone počet će radovi na drugom dijelu transverzale od Rondoa na Šipu do ulaza u tunel", kazao je Hulusić.

Istakao je činjenicu da su krenuli u rješavanje imovinsko-pravnog pitanja ulaza u tunel i izlaza iz Vogošćanskog tunela i imaju proglašavanje javnog interesa od strane Općine Vogošća.

"Krenuli smo u proces eksproprijacije. Prema procjenama, samo za rješavanje imovinsko-pravnog pitanja potrebno je 53 miliona KM, a za implementaciju kompletnog projekta prema procjenama potrebno je oko 150-160 miliona KM", pojasnio je Hulusić i naglasio da je to mala cijena u odnosu na ono što će ovaj projekt donijeti Sarajevu.

Najkompleksniji dio trase Prve transverzale je na kružnom toku u Velešićima s obzirom na veliki broj izgrađenih objekata, registrovanih klizišta, te postojeću, odnosno planiranu putnu komunikaciju. Koristim priliku da se zahvalim Vladi KS, Skupštini KS i Općini Centar koji su dali ogromnu podršku pokretanju ovoga projekta sa mrtve tačke.

Ajnadžić je naglasio kako je Prva transverzala za Općinu Centar visoko na listi prioriteta.

"Prva transverzala mora postati Prva i u tom smislu očekujemo do kraja ovoga mjeseca početak radova preko Zavoda za izgradnju KS, odnosno Direkcije za ceste KS. Općina Centar je izdala urbanističku saglasnost i počet ćemo proceduru faznog pristupa realizaciji projekta kružni tok sa izmještanjem Alipašine ulice. Iako nije nadležna Općina Centar želi riješiti problem saobraćajnih gužvi koje su naročito evidentne u jutarnjim i popodnevnim satima, a što pokazuje i činjenica da je Općina Centar finansirala izradu glavnog projekta kružnog toka na Šipu i izmještanja dijela Alipašine ulice. Ono što nema nikakvih dilema jeste da ćemo vrlo brzo ući u posao kada je u pitanju kružni tok i započeti kompletnu dionicu do ulaza u tunel na Šipu", kazao je Ajnadžić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije