Investicije / PROJEKTI

Prvi asfalt na potezu od Doboja prema Prnjavoru

​Prvi metri asfalta položeni su na autoputu Banjaluka - Doboj, na potezu od Doboja prema Prnjavoru, a izvođači radova su počeli i sa pripremama za izgradnju druge dionice od Prnjavora do Banjaluke.

10.09.2014. 08:49 / Izvor: Glas Srpske

Prvi metri asfalta položeni su na autoputu Banjaluka - Doboj, na potezu od Doboja prema Prnjavoru, a izvođači radova su počeli i sa pripremama za izgradnju druge dionice od Prnjavora do Banjaluke.

"Kada je u pitanju prva dionica, radovi idu odlično, bez obzira na loše vremenske uslove. U toku je polaganje asfalta na toj dionici", rekao je generalni direktor preduzeća "Integral inženjering" Slobodan Stanković.

On je istakao da na drugoj dionici autoputa od Prnjavora do Banjaluke trenutno izvode pripremne radove da bi se moglo početi sa izgradnjom mosta na Vrbasu.

Radove izvodi konzorcijum, u kojem je osim "Integral inženjeringa" i skopski "Granit", a trebalo bi da budu završeni za godinu i po.

Direktor preduzeća "Autoputevi RS" Dušan Topić je rekao da izvođači, osim asfaltiranja, punim intenzitetom grade i nadvožnjake, podvožnjake i mostove preko Bosne i Ukrine. On je istakao da su pripremni radovi na drugoj dionici počeli 1. septembra, nakon što su ispunjeni svi uslovi u vezi sa isplatom avansa.

"Izvođač je već na terenu, krenuo je sa prvim pripremnim radovima, koji se odnose na presijecanje šume, krčenje šiblja i skidanje humusa. Mašine su na terenu, iako to još nije puni zamah, odnosno još nisu počeli pravi građevinski radovi sa nasipom. Ti radovi bi trebali da počnu u narednom periodu u zavisnosti od vremenskih prilika, tako da bismo uskoro mogli imati prve kubike nasipa na terenu", naglasio je Topić.

Gradnja ove dionice finansira se kreditom  Evropske investicione banke, a izvođač radova je konzorcijum firmi "Integral inženjering" i "Granit", koje su dostavile najpovoljniju ponudu u iznosu od 158 miliona eura.

Dionica Banjaluka - Prnjavor duga je 36 kilometara i na njoj će se nalaziti 65 objekata, odnosno podvožnjaka, nadvožnjaka, mostova, prolaza i tunela. Rok za završetak radova je tri godine.

Foto: sa-c.net

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije