Investicije / PROJEKTI

Pušten u rad prečistač otpadnih voda na deponiji u Ramićima

Postrojenje za prečišćavanje procjednih voda na regionalnoj deponiji u Ramićima je investicija vrijedna je 546.000 eura i u potpunosti je finansirana iz IPA fondova Evropske unije.

18.09.2014. 10:25 / Izvor: eKapija.ba

Gradonačelnik Banje Luke Slobodan Gavranović, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju u Vladi RS Srebrenka Golić i direktor JP "Depot" Novo Grujić, pustili su jučer, 17. septembra, u rad postrojenje za prečišćavanje procjednih voda na regionalnoj deponiji u Ramićima. Ova investicija vrijedna je 546.000 eura i u potpunosti je finansirana iz IPA fondova Evropske unije.

U obraćanju prisutnima, gradonačelnik Gavranović je istakao da deponija u Ramićima mora da se smanjuje, odnosno da na deponiji ostane samo onaj otpad koji nije moguće iskoristiti u ekonomske svrhe.

"Prečistač vode koji smo danas pustili u rad ima veliki ekološki značaj, kako za samu deponiju tako i za okolna naselja Dragočaj i Ramiće, jer su otpadne vode sa deponije ugrožavale cijeli rejon.  Mi smo odavno shvatili da otpad nije smeće i Grad Banja Luka, kao većinski vlasnik regionalne deponije, ima ambiciozne planove kada je u pitanju zbrinjavanje otpada. Želimo da od prikupljanja otpada imamo ekonomsku korist, poštujući domaće zakonodavstvo i direktive EU. Prvi projekat koji moramo realizovati jeste reciklaža otpada", rekao je Slobodan Gavranović.  

Ministar  za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić, kazala je da  uređaj za prečišćavanje procjednih voda, koji je danas pušten u rad, predstavlja najsavremeniju opremu ove vrste u BiH, jer, kako je rekla, stručnjaci tvrde da je efikasnost ovog postrojenja gotovo stopostotna. Ona je dodala da je, od 2004. godine, kada je počela izgradnja deponije u Ramićima utrošeno šest miliona eura, te da je preostalo još oko dva miliona eura kako bi se ovaj proces u deponiji zaokružio do kraja.

Golić je podsjetila da komunalni otpad na deponiji u Ramićima deponuje osam opština regije, ističući da je sljedeći korak na deponiji izgradnja reciklažnog centra.

"Otpad je sirovina, a preduzeća koja vrše razdvajanje i reciklažu otpada su vrlo profitabilna u svijetu, a da bi taj projeklat zaživio na našoj deponiji, u  opštinama gdje se prikuplja otpad treba razvijati svijest o razdvajanju različitih vrsta otpada. Ova deponija je mjesto gdje treba odlagati samo komunalni otpad, a nikako životinjski i medicinski", rekla je Golićeva.

Direktor JP "Depot" Novo Grujić, izjavio je da puštanje u rad ovog postrojenja predstavlja dio aktivnosti u okviru programa upravljanja čvrstim otpadom na banjalučkoj regiji koji se provodi od 2003. godine.

"Puštanjem u rad ovog postrojenja, ispunjeni su svi parametri za ispuštranje otpadnih voda u površinske vodotokove, a koji su definisani ekološkom dozvolom. Vjerujem da će uskoro biti potpisan ugovor o završavanju sanitarne kasete za degasifikaciju kako bi se gasovi sa deponije mogli koristiti za proizvodnju struje", rekao je Grujić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije