Investicije / PROJEKTI

Puštena u rad gradska fontana i otkriven "Spomenik miru" u Srebrenici

21.09.2020. 14:26 / Izvor: Agencija Anadolija

U Srebrenici je danas svečanom ceremonijom u rad puštena gradska fontana i otkriven "Spomenik miru".

"Ovo je ideja koja je podržana od svih političara u Srebrenici i naišla je na ogromnu pohvalu i podršku svih ambasada i ambasadora koji su dolazili u Srebrenicu, jer su smatrali da jedna takva poruka ide odavde. Prijedlog je usvojen na sjednici Skupštine Opštine Srebrenica", kazao je načelnik Srebrenice Mladen Grujičić.

U vezi sa izgradnjom "Spomenika miru" u proteklom periodu bilo je dosta sporenja, jer su Bošnjaci bili protiv.

"Uvijek se u Srebrenici kada se pojavi neka lijepa stvar, postoje i oni neki koji žele da pokvare, da umanje ljepotu toga, ali postoje i oni koji žele odavdje da pošalju poruku mira, ljubavi, suživota, razvoja Srebrenice i mi ćemo u tom pravcu nastaviti. Ono što nema alternativu to je mir, i svako ko ima razuma u miru vidi spas, prosperitet", kaže Grujičić.

Današnjoj svečanoj ceremoniji nisu prisustvovali predstavnici Bošnjaka u lokalnoj vlasti.

"Žalosno je to što uvijek neko bojkotuje čak i oni koji su podržali ovu ideju, ali ogroman je pritisak na Bošnjake u Srebrenicu pogotovo u ovom predizbornom periodu, kada su osjetljive teme onda Sarajevo uđe više u Srebrenicu nego što je to inače, umjesto da pomogne Srebrenici, Bošnjacima, uvijek se vrate da pokvare što smo zajednički uradili. I ovog puta je to tako. Tako da ljudima koji žive ovdje ne mogu da uzmem za zlo, jer bi bili kasnije pod velikim pritiskom, bili bi okarakterisani kao izdajnici, i pored želje da budu ovdje oni nisu došli", rekao je Grujičić.

Otvaranju "Spomenika miru" prisustvovao je, između ostalih, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić koji je naglasio da je mir vrlo važan za ovaj grad, za ovu zemlju, za region.

"Mir je put koji počinje sporazumima, a nastavlja se kroz naše razumijevanje. Činjenica je da želimo prosperitet i napredak i samo u miru, suživotu možemo to da dobijemo", rekao je Šeranić.

Na inicijativu kancelarije visokog predstavnika u BiH, koju je podržao aktuelni načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić, Skupština opštine Srebrenica 2019. godine donijela je odluku o izgradnji "Spomenika miru" u Srebrenici koji je danas i otkriven u povodu Međunarodnog dana mira koji se obilježava 21. septembra.

Bošnjaci su se protivili ovom spomeniku, iako su odbornici u skupštini podržali ideju izgradnje, jer smatraju da se nisu stekli uslovi za realizaciju.

"Mir nema alternativu i Bošnjaci su to svojim povratkom u Srebrenicu pokazali. Mislim da je ideja o spomeniku otišla u pogrešnom smjeru, da je to isforsirano zbog izborne godine", kaže za Anadoliju zamjenik načelnika Opštine Srebrenica Hamdija Fejzić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije