PZ Žalfija Trebinje obezbijedila uslove za izgradnju Centra za pčelarstvo vrijednog 1,6 mil. KM - Uskoro odabir najpovoljnijeg izvođača radova

16.02.2010. 09:11 / Izvor: eKapija.ba
PZ Žalfija Trebinje obezbijedila uslove za izgradnju Centra za pčelarstvo vrijednog 1,6 mil. KM - Uskoro odabir najpovoljnijeg izvođača radova

U industrijskoj zoni Volujac kod Trebinja uskoro bi trebali početi radovi na izgradnji modernog pčelarskog centra čiji su investitori Pčelarska zadruga Žalfija iz Trebinja, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Ministarstvo vanjskih poslova Italije i NVO UCODEP, također iz Italije.

Kako je za portal eKapija.ba kazao direktor Pčelarske zadruge Žalfija, Rade Kozjak, moderni Centar za pčelarstvo će se prostirati na površini od 1.500 kvadratnih metara, a u njegovom sastavu su planirani proizvodni, laboratorijski, edukativni i kancelarijski odjeli.

Prema njegovim riječima, u proizvodnom dijelu će se vršiti pakovanje meda, proizvodnja hrane za pčele i satnih osnova (voska), te proizvodnja lijekova za pčele. U laboratorijskom odjelu će se, ističe Kozjak, vršiti kontrola meda, voska i pogače. Također, edukativni odjel će vršiti kontinuiranu edukaciju pčelara, a planirana je i degustaciona sala te info pult koji će biti na raspolaganju, kako turistima tako i svim zainteresiranim za rad Zadruge.

Početak realizacije projekta Centar za pčelarstvo RS, započeo je u junu 2008. godine kada je Vlada Republike Srpske na 79. redovnoj sjednici donijela Odluku o prenosu prava korištenja na nekretninama površine 1.256 kvadratnih metara sa HE Trebišnjica, pogon Graničarevo, na Pčelarsku zadrugu Žalfija. Već u augustu iste godine, projekat je unesen u Nacrt strategije razvoja Opštine Trebinje za period od 2009. do 2017. godine. Također, 2008. godine je izdata i urbanistička saglasnost od Opštine Trebinje.

(Projekat okolnog uređenja)

U decembru 2009. godine je završena izrada i revizija projektne dokumentacije, a nakon nešto više od godinu dana, u februaru 2010. godine, izdata je i građevinska dozvola za Centar za pčelarstvo RS.

"Sada je pripremljena cjelokupna projektno - tehnička dokumentacija. Projekat je pripremilo preduzeće Neimarstvo AD Trebinje, dok je izradu projektne dokumentacije sufinansirala Evropska banka za obnovu i razvoj - TAM-BAS program", pojašnjava Kozjak za portal eKapija.ba.

Prema njegovim riječima, trenutno se radi na pripremi tenderske procedure za izbor najpovoljnijih izvođača radova, a do kraja realizacije projekat će proći kroz dvije faze. U prvoj fazi koja će biti realizirana u 2010. godini će biti izgrađen prvi sprat, dok će, prema planu, u 2011. godini biti realizirana i druga faza, odnosno potpuno uređenje objekta.

Kako su prethodno obezbijeđene sve neophodne dozvole, tender za izgradnju ovog centra čija će vrijednost iznositi oko 1,6 miliona maraka će biti raspisan u periodu mart/april 2010. godine.

U Bosni i Hercegovini i zemljama u okruženju, kaže Kozjak, nema objekata sličnog kapaciteta i namjene, i ovo će biti referentni objekat za ovaj prostor.

"Ovo je dio Strateškog plana valorizacije meda za područje Trebinja u periodu 2009. -2014. godine koji su radili stručnjaci sa Poljoprivrednog fakulteta Sarajevo sa stručnjacima iz Italije, PZ Žalfijom i Ministarstvom poljoprivrede RS", pojasnio je Kozjak.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Projekti"

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije