Radnici u čapljinskoj "Lasti" na poslu 2021. godine (VIDEO)

18.08.2020. 13:04 / Izvor: Akta.ba
Radnici u čapljinskoj 'Lasti' na poslu 2021. godine (VIDEO)

Radovi na zgradama i postrojenjima tvornice keksa i vafla "Lasta" Čapljina bit će gotovi do kraja godine.

Radovi na zgradama i postrojenjima tvornice keksa i vafla "Lasta" Čapljina bit će gotovi do kraja godine, dok će radnici sa poslom krenuti u prvoj polovini 2021. godine.

"Uz maksimalan trud i sredstva radovi se odvijaju prema predviđenom planu. Intenzivno se radi na rekonstrukciji svih pogona. Trenutno se paralelno odvijaju radovi krova, poda, fasade i uređenje okoliša", rekli su iz ove fabrike za caportal.

U izgradnji se koriste najmoderniji i najbolji materijali, a tu je i dosta noviteta, poput ugradnje solarnih panela.

Lasta će sama proizvoditi struju za svoje pogone

"Solarni paneli jačine 1,3MW potvrđeni su za krov tvornice, pomoću kojih će tvornica proizvoditi električnu energiju za svoje potrebe u periodima sunčanih dana", kažu nam iz rukovodstva ove tvornice.

Sami završetak radova diktira i određuje opća situacija.

"Bitno je da svi pogoni zadovoljavaju standard za proizvodnju prehrambenih proizvoda. Trenutno se svi radovi odvijaju prema planiranom rasporedu i naputcima struke. Ulaganje u proizvodne pogone, modernu tehnologiju i dosljedna edukacija zaposlenika kreirat će premium program slastica", navode.

Od velikog je značaja, dodaju, da svi nivoi budu ispunjeni, od same organizacije, proizvodnje, tehnologije i kontrole kvalitete kako bi se započeta realizacija odvila u skladu s postavljenim ciljevima.

"Što se tiče rokova, završetak građevinskih radova očekuje se do kraja ove godine", potvrdili su nam iz tvornice koja će ponovno izrasti u giganta kakav je nekad bio.

Korona nije utjecala na radove

Pandemija koronavirusa malo je usporila radove, ali na sreću ih nije obustavila.

"Kao i svi drugi, ostali smo iznenađeni, ali ne i nespremni. Cijela situacija s virusom nas je usporila, no nije zaustavila. Zbog ograničenosti kretanja i posjeta nabavka strojeva bila je otežana. Proces ulaganja u nove tehnologije i nabavu strojeva se prilagodio novim uvjetima i nastavio s radom", pojasnili su.

Čapljina će 2021. mirisati na daleko poznate slastice

Shodno sadašnjim planovima i programima, pokretanje proizvodnje u Lasti očekuju do kraja prve polovice 2021. godine.

"Čapljina će ponovno zamirisati svojim poznatim slasticama kao što su štrudla, krem-štapići uz ostale novitete koji će se lansirati na tržište. Svi proizvodi će se unaprijediti i poboljšati s novim pakiranjima. Svakako, uz nove i visoke tehnologije te kvalitetne sirovine, idemo prema stvaranju najboljih proizvoda", zaključili su iz ove fabrike.

Podsjetimo, "Lastu" u stečaju kupio je Petar Ćorluka, vlasnik grudske "Violete", jedan od najvećih bosanskohercegovačkih gospodarstvenika.

On je "Lastu" spasio od propadanja i totalnog gašenja, do čega ju je dovelo prethodno rukovodstvo, čiji su radnici dugi niz godina štrajkovima ukazivali na propast nekada najpoznatijeg konditorskog giganta u regiji.

Dio radnika koji su prije radili u "Lasti" bit će vraćen na posao, a otvorit će se i nova radna mjesta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije