Radojičić: Banja Luku čekaju novi značajni projekti

12.01.2018. 08:28 / Izvor: SRNA
Radojičić: Banja Luku čekaju novi značajni projekti

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da je protekla godina donijela dosta novog u gradu Banjaluci.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da je protekla godina donijela dosta novog u gradu Banjaluci od pripreme strateških dokumenata, pa do rješavanja pojedinih komunalnih problema, od kojih je najveće rješavanje problema grijanja i gradnja nove "Eko toplane".

"Pojedinačno, najveće je svakako rješavanje problema centralnog grijanja i gradnja nove toplane, restruktuisanje gradskog duga, a među građanima, ono što je, prema mom mišljenju, izazvalao najveće interesovanja i emocija bila su nova dječija igrališta, jer je grad do 31. decembra 2017. godine dobio 12 novih igrališta kroz dogovore sa društveno odgovornim kompanijama", naglasio je Radojičić u intervjuu Srni.

On je rekao da se "Eko toplana" nalazi u sistemu centralnog grijanja trenutno sa pet kotolova.

"Očekujem da do kraja ovog mjeseca donesemo i formalne odluke koje su po ugovoru, a to je o povjeravanju djelatnosti novoj 'Eko toplani' o preuzimanju grijanja oko uslova za isporuku toplotne energije i oko novog tarifnog sistema", pojasnio je Radojičić.

On je najavio da je kraj januara ili 15. februar kranji rok za završetak radova.

Prvi čovjek Banjaluke najavljuje da grad za ovu godinu ima veoma ambiciozne planove, navodeći pri tome i izradu nekoliko strateških dokumenata.

"Radimo strategiju razvoja grada za narednih 10 godina, pripremamo tender za novi Urbanistički plan grada za narednih 20 godina, a do kraja godine trebalo bi da bude pripremljen akcioni plan 'zelenog grada', dok bi strategija kulture u januaru ili februaru trebalo da se nađe pred odbornicima Skupštine grada", precizirao je Radojičić.

On je naglasio da će u ovoj godini biti izgrađen "Zeleni most", te da će njegovom izgradnjom biti znatano rasterećeniji saobraćaj u gradu.

Govoreći o saobraćajnoj infrastrukturi, Radojičić je najavio realizaciju poslova koji su počeli u jesen i zimu, navodeći gradnju kružnog toka Rebrovac i spajanje Istočnog tranzita, kao i izgradnju još tri nove kružne raskrsnice koje će finansirati Grad.

"U dogovoru sa 'Putevima Srpske', nadam se da će se raditi novi kružni tok na Laušu i nastaviti izgradnja saobraćajnice od Bronzanog majdana prema Federaciji BiH", rekao je Radojičić u intervjuu za Srnu.

U ovoj godini plnairana je i dogradnja Osnovne škole "Branko Radičević" u naselju Starčevica, tri nova vrtićka prostora, nastavak akcije izgradnje dječijih igrališta, nekoliko trim-staza i dvije sportske dvorane.

Prvi čovjek Banjaluke navodi da je u samom budžetu koji za ovu godinu iznosi 134.091.000 KM predviđeno oko 20 miliona KM za različite oblike investicija, dodavši da će se pored toga u februaru ili martu morati ići u posebno dodatno finansiranje, kada je riječ o Zelenom mostu koji je zaseban projekat.

"Takođe dio toga pomaže Vlada Republike Srpske, uz to ima i akcija sa društveno odgovorni kompanijama koje su urađene iz donacija. U ovom momentu već za dva vrtićka prostora imamo obezbijeđene donacije za opremanje, a mi ćemo raditi fizičku i građevinsku rekonstrukciju, dok za dvije lokacije imamo obezbijeđenu opremu, tako da su to mješoviti izvori investicija", pojasnio je Radojičić u intervjuu Srni.

On je istakao da su tokom prošle godine, kroz međunarodne projekte obezbijeđena sredstava za nastavak rada u industrijskoj zoni, za uređenje određenih potoka i vodotokova, te da se i ove godine grad nada nekim sredstvima od stranih izvora i donacija.

Radojičić kaže da će u ovoj godini biti nastavljena i realizacija projekata s ciljem poboljšanja poslovnog ambijenta.

Što se tiče nadležnosti grada, kaže on, tu je, prije svega, najbitnije ili najprioritetnije dalje razvijanje poslovnih zona.

Prema njegovim riječima, planirano je i proširenje postojeće industrijske zone u Ramićima i otvaranje nove industrijske zone u krugu Jelšingrada, koja se projektuje na nekih 54.000 kvadrata i za koju već sada postoji izražen interes privrednika.

Govoreći o jednošalterskom sistemu izdavanja građevinskih dozvola, koji je počeo 3. januara, gradonačlenik Banjaluke ističe da je to administrativno najveći zahvat i najveća promjena ove godine, jer je riječ o velikom obimu posla za grad.

"Tu je, u prosjeku, barem 30 zahtjeva mjesečno, znači nekoliko stotina godišnje za fizička i pravna lica. Već je u prvoj sedmici bilo nekih pet zahtjeva i to su prvi za koje će grad rješavati zastupanje pred desetak drugih subjekata", rekao je Radojičić.

On je istakao da se dokumenti predaju na jednom mjestu i, ako su kompletirana, grad može dalje putem papira da operiše prema drugim institucijama i ustanovama i da onda subjekt, odnosno, građanin ili pravno lice na mjestu na kojem je predao dokumentaciju, dobije i konačnu dozvolu.

"Cilj ovog projekta je da, prije svega, bude što jednostavniji za građane, da ne moraju da hodaju na po nekoliko desetina mjesta, možda i da se vraćaju nekoliko puta da bi završili posao, a drugi da se skrate rokovi, pošto su i rokovi kada se sve sabere bili izuzetno dugi", konstatovao je Radojičić.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije