Radovi na autocesti Buna - Počitelj dužine 7,2 km završavaju za tri mjeseca

25.02.2021. 13:03 / Izvor: Akta.ba
Radovi na autocesti Buna - Počitelj dužine 7,2 km završavaju za tri mjeseca

Ova poddionica pozicionirana je između poddionice tunel Kvanj-Buna na sjevernoj i poddionice Počitelj - Zvirovići na južnoj strani.

Radovi na izgradnji poddionice autoceste na Koridoru 5C dužine 7,2 kilometara na relaciji Buna – Počitelj ulaze u završnu fazu, kažu iz JP Autoceste FBiH, navodeći kako se potpuni završetak očekuje za dva- tri mjeseca.

Ova poddionica pozicionirana je između poddionice tunel Kvanj-Buna na sjevernoj i poddionice Počitelj - Zvirovići na južnoj strani.

Trasa počinje na oko četiri kilometra južno od sela Hodbine i ne presijeca gušće naseljena područja nego prolazi iznad kanjona Neretve u blizini nekoliko naseljenih mjesta i završava neposredno ispred petlje Počitelj.

Predstavnik investitora Bože Talić je kazao da su radovi na dionica autoceste koridora 5C Buna - Počitelj ušli su u završnu fazu, te da je najveći fokus trenutno na asfaltetskim radovima.

"Intenzivno se vrši asfaltiranje drugog sloja glavne trase. Svi problemi koji su pratili gradnju ove dionica poput pet velikih izmještanje dalekovoda i dodatne eksproprijacije su završeni tako da ometanja možemo očekivati zbog lošeg vremena i situacije s pandemijom koronavirusa. Ali realno je očekivati da svi radovi budu završeni u naredna dva do ti mjeseca", kazao je.

Trasa je prolaskom pored naselja Stanojevići i Kevčići presjekla putnu komunikaciju zbog čega su izgrađeni natputnjaci Grabovina i Kevčići, a na djelu trase pored Bivoljeg Brda izgrađen je potputnjak istoimenog naziva. Od ostalih objekata na trasi se nalaze dva prolaza za životinje kao i dvostrano odmorište Rotimski potok.

Voditelj Gradilišta Azer Leto ističe da se radovi na dionici koridora 5V Buna Počitelj izvode punim intenzitetom, navodeći kako su kasnili ponajviše zbog nedovoljnog broja radnika, jer je veliki broj njih bio u samoizolaciji, kao i zbog nabavke sirovina i opreme koji su potrebni da bi se dinamika radova održavala u punom intenzitetu.

Ugovor koji je Hering potpisao u svibnju 2018. godine s JP Autoceste FBiH vrijedan je 25,7 milijuna eura. Sredstva su osigurana putem Europske banke za obnovu i razvoj, a nadzor nad gradnjom vrši kompanija Aecom S.L.U. iz Španjolske.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije