Radovi na iluminaciji dijela ulica Maršala Tita i Ferhadija u završnoj fazi

02.12.2021. 07:57 / Izvor: Akta.ba
Fasada

Radovi su u završnoj fazi i njihovo okončanje planirano je do kraja godine.

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Enver Hadžiahmetović, predsjedavajući Općinskog vijeća Općine Centar Sejad Đozo, dopredsjedavajući Općinskog vijeće Stari Grad Damir Faruk Saračević, vijećnici Šejla Pita Uzunović i Dragan Stevanović, te načelnik Općine Centar Sarajevo Srđan Mandić obišli su radove na iluminaciji dijela ulice Maršala Tita i Ferhadija.

Radovi su u završnoj fazi i njihovo okončanje planirano je do kraja godine.

Kroz ovaj projekt izvršena je zamjena zastarjelih visokotlačnih natrij svjetiljki energijski efikasnom LED rasvjetom sa dodatnom kontrolom baziranom na informacijsko-komunikacijskim tehnologijama.

Nova rasvjetna tijela su postavljena na zatege i sajle visoko iznad ulice. Pored uličnog osvjetljena postavljena su i manja rasvjetna tijela koja naglašavaju i otkrivaju ljepotu vertikalnih dijelova i ukrasa fasada svih objekata.

Kako je istakao ministar Hadžiahmetović, realizacijom navedenog projekta centralna jezgra grada Sarajeva će biti osvjetljena tehnološki savremenom i energijski efikasnom LED rasvjetom, čime će se ostvariti značajne uštede.

Ministar Hadžiahmetović je iskazao zahvalnost Švedskoj koja pruža podršku Vladi Kantona Sarajevo pri realizaciji projekata u oblasti energijske efikasnosti.

Sredstva za ovaj projekt obezbijedile su Vlada KS i Švedska u jednakom omjeru, dok je implementator projekta Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH.

Izvođač radova je Konzorcij firmi Malcom d.o.o. Sarajevo, Testingelektro d.o.o. Sarajevo i Umel-Dalekovodmontaža d.o.o. Tuzla - saopćeno je iz Službe za protokol i press KS. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije