NASELJE CIGLANE

Radovi na izgradnji Europske kuće kulture odvijaju se planiranom dinamikom

14.04.2020. 09:24 / Izvor: Akta.ba
obilazak

Preko puta naselja Ciglane u parku Kemala Montena u toku su radovi na izgradnji prve faze Europske kuće kulture i nacionalnih manjina.

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić zajedno sa saradnicima obišao je lokalitet nekadašnje Austrijske kuće preko puta naselja Ciglane u parku Kemala Montena gdje su u toku radovi na izgradnji prve faze Europske kuće kulture i nacionalnih manjina.

Radove izvodi građevinska firma "Džekos" d.o.o. Sarajevo koja je nakon provedene tenderske procedure izabrana kao najpovoljniji izvođač. Prvu fazu izgradnje Europske kuće kulture i nacionalnih manjina u cjelosti finansira Općina Centar u iznosu od 398.730,57 KM.

Načelnik Ajnadžić je prilikom obilaska naglasio da je ovaj projekat visoko pozicioniran na ljestvici prioriteta Općine Centar.

Nihad Karahodžić, voditelj gradnje u firmi "Džekos“ d.o.o. Sarajevo upoznao je načelnika sa dinamikom izvođenja radova.

"Trenutno radimo prvu fazu izgradnje Europske kuće kulture i nacionalnih manjina. U prvoj fazi predviđeni su radovi na širokom iskopu temeljne jame koja se radi do kote -3,20. Nakon okončanja radova na iskopu jame, predviđena je izgradnja temeljne ploče, te horizontalne i vertikalne hidroizolacije do kote nula. Nakon toga slijedi zasipanje objekta i prelazak na drugu fazu izgradnje", pojasnio je Karahodžić.

Podsjećamo, u ime Općine Centar kao investitora načelnik Ajnadžić je krajem  februara  potpisao ugovor o izvođenju radova sa direktorom firme „Džekos“ d.o.o. Sarajevo Rifatom Mahmutovićem. Ugovor o izvođenju radova na izgradnji prve faze Europske kuće kulture i nacionalnih manjina potpisan je na osnovu ranijeg okvirnog sporazuma sa građevinskom firmom „Džekos“ d.o.o. Sarajevo. Vrijednost okvirnog sporazuma koji je potpisan na period od tri godine iznosi 2.842.788,78 KM.

Kako je javnost upoznata, nadležna općinska služba je u saradnji sa Asocijacijom arhitekata u Bosni i Hercegovni provela proceduru odabira idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja „Austrijske kuće“. Na objavljeni konkurs pristiglo je 26 radova koji su bili izloženi u galeriji Collegium Artisticum. Od pristiglih radova prvu nagradu u vrijednosti od 5.000 KM su osvojili arhitekte  Ilma i Zejd Kobilica, sa svojim idejnim rješenjem pod nazivom „Brick Line“.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije