Radovi na izgradnji tunela Karaula počinju narednog mjeseca

30.04.2014. 08:29 / Izvor: eKapija.ba
Radovi na izgradnji tunela Karaula počinju narednog mjeseca

Izgradnjom tunela Karaula, mostova i trase skraćuje se postojeća dionica za 3,6 km, a najviša tačka prevoja spušta se za 120 metara. Projektom je predviđena i traka za spora vozila.

Predstavnici preduzeća Strabag jučer su posjetili općinu Kladanj gdje su sa Općinskim načelnikom Jusufom Čavkunovićem i njegovim saradnicima održali sastanak na kome je razgovarano o projektu "Tunel Karaula" i angažovanju lokalnih resursa na radovima.

Načelnik  općine Kladanj istakao je da sa posebnom pažnjom gleda na ovaj projekat koji obećava da ova lokalna zajednica neće biti slijepo crijevo, ali i da vidi šansu angažovanja domaće radne snage. Posebno je istakao doprinos  Federalnog ministarstva saobraćaja i komunikacija na čijem čelu je ministar Enver Bijedić, u pogledu izgradnje bolje putne komunikacije na području općine Kladanj i poboljšanju sigurnosti učesnika u saobraćaju, ali i stvaranju mogućnosti za ekonomski razvoj ove lokalne zajednice i Tuzlanskog kantona.

Izgradnjom tunela Karaula, mostova i trase skraćuje se postojeća dionica za 3,6 km, a najviša tačka prevoja spušta se za 120 metara. Projektom je predviđena i traka za spora vozila koja se završava ispred portalnih konstrukcija tunela.

Predstavnici izvođača radova naglasili su da u poslovnu politiku Strabaga, spada da se uvijek na neki način formira kao domaća firma, što podrazumijeva domaću radnu snagu, kao i podizvođačke i dobavljačke radove.

Kako je danas rečeno na sastanku radovi na izgradnji tunela Karaula, čija je dužina  902 metra,  rok za građevinske radove  deset mjeseci, a ugovorena cijena je 24,25 miliona KM,  počet će u prvoj polovini narednog mjeseca. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije