Radovi na južnoj longitudinali bit će završeni do 17. jula

21.06.2014. 10:20 / Izvor: Oslobođenje
Radovi na južnoj longitudinali bit će završeni do 17. jula

Do 17. jula bit će završeni radovi na dijelu južne longitudinale, odnosno od Mosta Suade Dilberović i Olge Sučić do Ulice Derviša Numića, potvrdio je Jusuf Bubica Ministar saobraćaja KS.

Do 17. jula bit će završeni radovi na dijelu južne longitudinale, odnosno od Mosta Suade Dilberović i Olge Sučić do Ulice Derviša Numića.Ovo nam je jučer potvrdio Jusuf Bubica, ministar saobraćaja Kantona Sarajevo u ostavci.

Bubica ističe da će radovi biti završeni na vrijeme, kako je i dogovoreno u julu prošle godine kada su radnici mostarske firme HP Investing potpisali ugovor.

"Kiša i hladno vrijeme utjecali su na prolongiranje nekih radova koji zahtijevaju suho i stabilno vrijeme kako bi uspješno bili izvedeni. Nije velika dužina rekonstrukcije ceste oko 900 metara, ali problem su bile podzemne instalacije koje su se morale izmjestiti. Tu su vodovodne, kanalizacione instalacije, te instalacije elektrodistribucije i rasvjeta. Razgovarao sam sa izvođačima radova i rekli su da će ovaj dio posla koji je ostao završiti do predviđenog roka. Radovi su bili usporeni i zbog toga što smo duže nego što se očekivalo čekali kontaktnu mrežu za trolejbus koja će biti zamijenjena. Trebala bi stići 25. juna i odmah će se krenuti sa montažom i nova će biti postavljena do kraja mjeseca", istakao je ministar Bubica.

Ovaj dio južne longitudinale, od Mosta Suade Dilberović i Olge Sučić pa do skretanja za Vraca bit će proširen za još dvije trake. To znači da će imati četiri saobraćajne trake širine po 3,25 metara. Rade se i dvije pješačke staze široke po tri metra na kojima će biti postavljena LED rasvjeta koja smanjuje utrošak električne energije.

"LED rasvjeta postavljena je u jednom dijelu, a biće i ona kompletno završena za nekoliko dana. Prvi put u Sarajevu i BiH imat ćemo instaliranu ovu vrstu rasvjete tako da će ušteda energije biti velika, a i vidljivost će biti daleko veća", rekao je ministar Bubica. Radovi na južnoj longitudinali koštali su 4,5 miliona maraka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije