Investicije / PROJEKTI

Radovi na Južnoj longitudinali ulaze u završnu fazu

13.08.2014. 09:31 / Izvor: Oslobođenje

Radovi na 900 metara Južne longitudinale će biti kompletirani 18. augusta kako je i bilo planirano prvim ugovorom, međutim, zbog dodatnih 150 metara ova saobraćajnica neće biti u svom punom kapacitetu puštena u promet do kraja augusta.

Ovo nam je potvrdio Haris Ljutić iz Direkcije za ceste Kantona Sarajevo.

Kontaktna mreža

"Dodatnih 150 metara, od Mosta Suade i Olge prema Skenderiji neće biti završeni zato što još uvijek radovi na vodovodnoj infrastrukturi nisu gotovi. Direkcija za ceste sada ne može raditi ništa na saobraćajnici dok radnici ViK-a ne završe svoj dio posla", rekao je Ljutić naglašavajući kako bi do kraja augusta ipak sve trebalo biti završeno.

Nakon kompletiranja i konačnog završetka radova Gras će obustaviti prevoz na nekoliko dana kako bi se izvršilo prebacivanje kontaktne mreže.

"Saobraćaj će se na planiranu trasu prebaciti tek kada se sve kompletira i prebaci trolejbuska kontaktna mreža. Iako smo na prvim sastancima sa predstavnicima Grasa dobili obećanje kako neće biti neophodna potpuna obustava trolejbuskog saobraćaja, kako će radove obavljati u toku noći i slično, ipak je došlo do promjene i najavili su nam potpuni prekid na dva-tri dana. U svakom slučaju, nadamo se kako će Južna longitudinala u punom kapacitetu profunkcionisati krajem augusta", zaključio je Ljutić.

Izmjena ugovora

Prvobitni rok za završetak Južne longitudinale bio je 17. juli, ali zbog kompleksnosti gradilišta i nepovoljnih veremenskih uslova rok je pomjeren na 18. august. Dodatno kašnjenje je prouzrokovala izmjena ugovora, odnosno poslovi koji su se pokazali kao neophodni u toku realizacije. U prvoj fazi najveći dio radova morao je da se izvodi na instalacijama. Kanalizaciona mreža je potpuno rekonstruirana i otkrivena su dugogodišnja začepljenja. Bilo je dosta kvarova na vodovodnoj mreži, gdje je voda bukvalno otjecala. To nisu bile male pukotine, nego su u pitanju bili veliki kvarovi, a oni su sada otklonjeni. Prva faza radova na Južnoj longitudinali je pri kraju, a druga faza, od Grbavičke Ulice do pekare AS u Hrasnom, radit će se tek naredne godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije