Radovi na Mahmutovcu ulaze u zahtjevniju fazu

05.08.2020. 15:19 / Izvor: Akta.ba
Radovi na Mahmutovcu ulaze u zahtjevniju fazu

Na Mahmutovcu je u toku rekonstrukcija kanalizacione i vodovodne mreže u tri ulice.

Na Mahmutovcu je u toku rekonstrukcija kanalizacione i vodovodne mreže u tri ulice, a kako je potvrđeno iz Službe za investicije i komunalne poslove, do sada su postavljene nove cijevi na oko 160 metara trase.

Radi se u ulicama Begovac, Paje i Paje sokak. Uporedo se postavljaju nove cijevi za vodu, kišnu i fekalnu kanalizaciju, a sve je dio trogodišnjeg projekta koji je obuhvatio ulice u tri mjesne zajednice Bistrik, Toka-Džeka i Mahmutovac i vrijedan je više od 1,3 miliona konvertibilnih maraka.

"Do sada je postavljeno po 160 metara novih cijevi za vodu, te kišnu i fekalnu kanalizaciju, dakle, ukupno je to skoro 500 metara novih cijevi. Urađeno je i 18 novih šahtova i dinamika radova je zadovoljavajuća", kazali su u nadležnoj Službi.

Ipak, kako je ranije istaknuto,teren na kojem se radi veoma je težak i zahtjevan.

Ulice su uske i neprohodne i dosta je kamena u zemlji kao i podzemnih instalacija.

"Sada radovi ulaze u zahtjevniju fazu, prelazi se na izuzetno tešku dionicu gdje je ulica dosta uska s velikim padovima i sa dosta drugih instalacija, ali se nadamo da će se nastaviti ova dinamika", dodali su iz Službe.

Radovi koji se trenutno izvode na Mahmutovcu koštaju oko 750.000 KM, a finansiraju sredstvima Općine Stari Grad, te Ministarstva komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo. Zajedničko finansiranje je rezultat sporazuma dvije institucije o sufinansiranju ovog projekta od namjenskih sredstava – vodne naknade na području općine Stari Grad. Međutim, ovo je samo dio projekata započetog 2018. godine.

Radovi su te godine počeli iz mjesne zajednice Bistrik, preko Toka-Džeke do Mahmutovca, a obuhvatili su ulice Bistrik potok, Pastrma i Kurtin sokak. Postavlja se nova vodovodna i kanalizaciona mreža, te rješava oborinska (fekalna) odvodnja. Kada cijeli projekat bude okončan, ukupno će na cijeloj dionici biti postavljeno 1.200 metara nove kanalizacione mreže i nešto manje vodovodne s obzirom da nije bilo potrebe za njenom zamjenom u ulicama Bistrik potok i Pastrma.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije