Radovi na mostu preko rijeke Bosne uskoro će biti intenzivirani

Investicije / PROJEKTI

Radovi na mostu preko rijeke Bosne uskoro će biti intenzivirani

16.01.2019. 13:01 / Izvor: Avaz.ba

Izgradnja mosta preko rijeke Bosne, na kraju vangradske dionice Glavne gradske magistrale (GGM) u Zenici, s priključkom na magistralni put M-17 i Koridor 5C, uskoro će se intenzivirati, a saobraćaj preko mosta trebao bi biti pušten naljeto.

Izmještanje dalekovoda

U proteklom periodu radovi su bili zaustavljeni, a prema riječima Fuada Kasumovića, gradonačelnika Zenice, razlog je izmještanje dalekovoda Zenica - Busovača.

"Zbog prenamjene zemljišta na ovom lokalitetu promijenjen je i naš stav pa smo tražili da se dio dalekovoda koji se izmješta na lokalitetu buduće poslovne zone radi podzemno. Zbog toga je došlo do zastoja na radovima", pojašnjava Kasumović.

Također, planirana je izgradnja dva kružna toka, jedan na putu M-17 i drugi na regionalnoj saobraćajnici Zenica - Lašva, te projekti poput nove kanalizacione linije.

Kasumović ističe da je u toku izmjena projektne dokumentacije i za izgradnju kružnog toka na M-17, kojom će biti omogućena direktna veza iz Perinog Hana na kružni tok na M-17. Tako će, kaže, stanovnici okolnih naselja, preko kružnog toka i mosta imati direktnu saobraćajnu vezu prema GGM-u i centru grada.

Realiziranje ovog projekta doprinijet će i boljoj saobraćajnoj uvezanosti južnih naselja oko grada sa centrom, smanjenju gužve na ulazima u grad i boljoj uvezanosti industrijskih kapaciteta u poslovnim zonama Raspotočje, Drivuša i Janjići.

"Otvara se i vangradska dionica GGM-a za korištenje u trenutnom stanju i priprema njena kompletna rekonstrukcija kako je to predviđeno, te otvara i uvezuje prostor nove Poslovne zone Zenica jug na Koridor 5C i M-17", ističe on.

Preostali radovi

Nakon izmještanja dalekovoda, čija oprema će biti kompletirana početkom februara, procjena je da će preostali radovi na izgradnji mosta biti završeni do ljeta, kada se očekuje saobraćanje ovim značajnim infrastrukturnim projektom za grad čelika.

Ozbiljni investitori

Na ovom lokalitetu planira se otvaranje poslovne zone Zenica, a Gradska uprava već je obavila nekoliko razgovora s ozbiljnim investitorima. 

"Oni su zainteresirani za ulaganje u izgradnju sadržaja u poslovnoj zoni. Ali, kad Regulacion plan bude usvojen, a ulažemo napore da to bude u drugoj polovini ove godine, moći će se pristupiti izvođenju radova i izgradnji objekata", kaže Kasumović.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Investicije