Radovi na najsjevernijem dijelu Koridora 5C se privode kraju

23.11.2017. 15:12 / Izvor: Akta.ba
Radovi na najsjevernijem dijelu Koridora 5C se privode kraju

JP Autoceste Federacije BiH objavile su informacije o radovima na dionici autoceste Svilaj-Odžak.

JP Autoceste Federacije BiH objavile su informacije o radovima na dionici autoceste Svilaj-Odžak, najsjevernijeg dijela Koridora 5C u Bosni i Hercegovine, navodeći u snimku da se radovi privode kraju iskorištavanjem povoljnih vremenskih prilika.

Početak dionice se nalazi odmah kod međudržavnog mosta Svilaj kojim se premoštava rijeka Sava, a završava se na petlji Odžak na sjeveru istoimenog grada. Most preko rijeke Save ujedno je i spojno mjesto između autoceste koja prolazi kroz Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku.

Ukupna dužina dionice iznosi približno 10,4 kilometra, a na njoj je smješteno nekoliko značajnih objekata. Na samom početku dionice je predviđena izgradnja graničnog prijelaza Svilaj, čija je izgradnja u nadležnosti Uprave za indirektno oporezivanje.

 

Pored graničnog prijelaza na dionici je predviđena izgradnja dvostranog odmorišta, dvije petlje, čeonog naplatnog mjesta te nekoliko manjih mostovskih konstrukcija i pristupnih puteva.

Predstavnik investitora za izgradnju autoceste Svilaj-Odžak Danijel Ivanković kazao je da se radovi na toj dionici privode kraju.

"Trenutno se iskorištavaju povoljne vremenske prilike za gradnju asfalta, kao i opremu. Po završetku ovih radova obavit će se tehnički pregled građevine. Kada je riječ o izgradnji mosta Svilaj, aktivnosti u ovom momentu obavljaju u radionicama gdje se proizvode čelični elementi rasponske konstrukcije. Prvi elementi će se dopremiti na gradilište početkom iduće godine, nakon čega će nastupiti prva montaža", kazao je Ivanković u snimku.

Radove izvode konzorcij kompanija Strabag, Euro-Asfalt i ŽGP.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije