Radovi na regulaciji Zidinskog potoka se odvijaju planiranom dinamikom

05.01.2021. 15:25 / Izvor: Akta.ba
Radovi na regulaciji Zidinskog potoka se odvijaju planiranom dinamikom

Okončanje radova na regulaciji Zidinskog potoka je planirano za mjesec april 2021. godine.

Projekat uređenja Zidinskog potoka provodi se u naseljenom mjestu Zidine u opštini Novo Goražde.

Osim same regulacije potoka, riješeno je i nekoliko kanalizacionih izvoda, odnosno priključena su na kanalizacionu mrežu brojna domaćinstva iz naselja Zidine uz pomoć opštine Novo Goražde.

Projekat uređenja Zidinskog potoka se sprovodi u sklopu većeg Projekta upravljanja slivom rijeke Drine na zapadnom Balkanu koji je zasnovan na sporazumu između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, te Odluke Vlade Republike Srpske o prihvatanju donatorskih sredstava za implementaciju cjelokupnog projekta.

Ukupna vrijednost projekta je oko 200.000,00 KM.

Memorandum o razumijevanju koji se tiče sporazuma o finansiranju Projekta potpisan je između Ministarstva  poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Javne ustanove „Vode Srpske“ i Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata, te opštine Novo Goražde kao krajnjeg korisnika.

Odluku o provođenju postupka nabavke i odluku o dodjeli ugovora izvođaču radova, te imenovanje nadzornog organa, izvršilo je gore pomenuto Ministarstvo. Za izvođača radova je odabrano preduzeće „Keso gradnja“ iz Zvornika.

Mještani naselja Zidine su još u mjesecu julu, kroz desetodnevnu javnu raspravu, iskazali oduševljenje što će se njihov potok konačno „ukrotiti“, jer je ovaj vodotok u više navrata prilikom bujičnih poplava znao da nanese veliku štetu njihovim imanjima, dok je u ljetnim mjesecima predstavljao utočište za brojne gmizavce.

Inače, Zidinski potok još od  1952. godine ima definisanu svoju parcelu koja je sada  vlasništvu JU „Vode Srpske“, jer je tada  prvi put regulisan, a zatim je i za potrebe akumulacije HE „Višegrad“  predmetni potok drugi put regulisan  1982.godine, za što je izrađena i projektna dokumentacija.

Okončanje radova na regulaciji Zidinskog potoka je planirano za mjesec april 2021. godine.

U narednom periodu, planirano je i izvođenje radova na regulaciji potoka Surduk, a isti radovi će takođe biti zasnovani na Memorandumu o razumijevanju koji se tiče sporazuma o finansiranju Projekta upravljanja slivom rijeke Drine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije